Coachgoeroe Thor Nilsen overleden

Algemeen

De coach die zo ongeveer heel de wereld sneller liet roeien is overleden: Thor Nilsen (92). Hij was bondscoach van onder andere zijn vaderland Noorwegen, buurland Zweden, Spanje en Italië. Later werkte hij jarenlang – tot op hoge leeftijd – bij de ontwikkelingsafdeling van de federatie World Rowing. Wereldwijd stond hij andere coaches met raad en daad terzijde. Hij wist veel van techniek en trainingsleer. In vele landen hielp hij roeicentra opzetten.

Succescoach René Mijnders heeft vele herinneringen aan hem. “Onze eerste ontmoeting was in 1984. Hij werkte toen voor de Italiaanse roeibond in Piediluco. Ik was daar als beginnend coach met mijn Orca-vierzonder voor een trainingskamp naartoe gereisd. Ik had per ongeluk in een motorbootje op een moment gevaren dat het kennelijk niet de bedoeling was”, weet Mijnders nu nog.

“Ik werd door een Italiaanse coach die last had van mijn golven gesommeerd naar de heer Nilsen te gaan. Hij gaf mij in zijn kantoortje een fikse uitbrander. Tegelijkertijd ontstond er een band. Hij herkende denk ik mijn enthousiasme voor het coachen. Op mijn beurt was ik onder de indruk van zijn kennis en inzicht. Hij was de roeigoeroe en was bereid zijn kennis te delen en adviezen te geven.”

Goud
Een niet minder memorabel moment was bij de Olympische Spelen van 1996. “Dat was een paar uur voor de finale van de Holland Acht. Ik zal als coach vast wat nerveus rondgelopen hebben. Hij zag dat, kwam naar me toe en zei ‘Don’t fuck up’ en weg was hij weer. Het kwam gelukkig allemaal goed.”

De ploegen van coach Nilsen werden dertig keer wereldkampioen en wonnen acht gouden olympische medailles. Hier staat meer informatie over zijn biografie Thor Nilsen: Rowing’s Global Coach. Bijzonder detail: Nilsen zat ooit in de gevangenis vanwege het beramen van een bankoverval.