Frans van der Vliet is overleden, 76 jaar jong

In Memoriam

Op 1 oktober stierf een erudiet mens: Frans van der Vliet. Hij heeft zich vanaf zijn studententijd tot drie weken voor zijn dood actief ingezet voor de roeisport. De liefde voor roeien deelde hij met zijn broer Jan. In 1966 begon Frans bij Asopos, hij roeide lang en hard – zo werd hij derde bij de Skiffhead – en stapte over naar de fiets om te coachen.

Na zijn studietijd ging hij bij Die Leythe, was jarenlang bestuurder en coach bij Nautilus en coachte de afgelopen tien jaar weer bij Die Leythe. Samen met anderen begeleidde hij Karolien Florijn, Finn Florijn, Gert Jan van Doorn, Isabel van Opzeeland en nog veel meer roeiers en roeisters.

Frans van der Vliet maakte ook lang deel uit van de juniorencommissie van de bond, hij ging bij vele uitzendingen mee als chef d’équipe. Maar er was meer in het leven van Frans. Hij gaf les aan Vietnamese bootvluchtelingen en later bij een middelbare school, hij was raadslid en zette zich in voor kunst en cultuur. Hij schreef boeken en werkte aan een vervolgverhaal op Facebook.

Duimpje
Vrijwel dagelijks plaatste hij als een van de eersten een duimpje bij de NLroeistukjes. Soms leverde hij een commentaar. Dat ging bijvoorbeeld over de Olympische Spelen. Hij zag vanuit het IOC een in zijn ogen kwalijke invloed. Hij vond dat er geen halve maatregelen genomen moesten worden. Stap met het roeien uit de Olympische Spelen. Volsta jaarlijks met wereldkampioenschappen. En roei in de boottypen die de sport zelf wil, laat je niet leiden door de keuze van het IOC.

In 1988 was Frans als coach van dubbelaars Koos Maasdijk en Pieter Wiltenburg mee naar de Match des Seniores. Als coach van skiffeuse José de Groot was dat mijn eerste internationale toernooi. Ik heb Frans daar leren kennen als een vriendelijke en toegankelijke persoonlijkheid, met (scherpe) humor. Ik zie nog zijn twinkelende ogen en zijn schalkse blik achter zijn brillenglazen.

Voorbeeld
Zijn laatste duimpje op de Facebookpagina van NLroei plaatste hij vorige week woensdag bij een stukje met een beeld uit Hazewinkel. Op zondag overleed Frans. Hij was voor mij als jongeling een van de voorbeelden waaraan ik mij spiegelde. En dat was Frans van der Vliet voor vele generaties roeimensen.