Luzern: acht kansen op eremetaal, live vanaf 11.01 u

Wedstrijden

Vandaag staan de finales van de laatste wereldbekerwedstrijden van Luzern op het programma. De Nederlandse equipe heeft acht ijzers in het vuur. Met name de scullers koersen op podiumplekken af.

Het zou zo maar eens kunnen dat hoofdcoach Eelco Meenhorst en ploegcoach Francesco Fossi de ideale bootbezetting voor de mannenscullers hebben gevonden. De dubbeltwee van Melvin Twellaar en Stef Broenink is op de Rotsee in goede doen. Beter lijkt het in elk geval ten opzichte van begin mei toen de EK een piekmoment moest zijn. De halve finale werd gisteren overtuigend gewonnen en de roeiliefhebber komt vandaag vermoedelijk aan zijn trekken, want de eindstrijd met Kroatië, Roemenië en Ierland belooft een mooie te worden, met kleine verschillen.

Quadrupples
Ook de eindstrijd van de dubbelvier zal het kijken waard worden. Het Nederlandse kwartet met Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers roeide indrukwekkend in de voorwedstrijd. In de finale wacht de sterke Britse boot die in Henley nog de Poolse wereldkampioenen versloegen. De vrouwendubbelvier (De Jong/Dullemans/Youssifou/Paulis) wacht ook een interessante eindstrijd. Hun voorwedstrijd werd eveneens gewonnen, maar het sterke China en Groot-Brittannië zaten in de andere heat.

Florijn
Karolien Florijn blijft winnen, want ook haar halve finale werd gisteren met overmacht gewonnen. Haar grote concurrente Emma Twigg moest in haar halve eindstrijd echter het onderspit delven tegen de Australische Tara Rigney. Rigney moest op haar beurt Florijn nog voor laten in de kwartfinale. Een goed uitgangspunt dus voor de finale van vandaag. De dubbeltwee van Scheenaard en Vos plaatste zich gister ook voor de eindstrijd maar zal boven zichzelf uit moeten stijgen om een medaille te winnen al is het gat qua tijden ten opzichte van de nummer 3 overbrugbaar.

Boordroeiers
De vrouwen vierzonder won knap de herkansing en zou met een bijzondere race het podium kunnen bereiken. De mannenvier bereikte de finale ook maar lijkt vooralsnog niet over de snelheid te beschikken om zich te mengen in de strijd om de medailles. De Holland Acht zou dat zeker wel moeten kunnen op basis van de voorwedstrijd. Gisteren in de herkansing werd echter ternauwernood de her opgeleefde Deutschland Achter voor gebleven.

Tijdschema vandaag:
8:40u: W2- B-finale: Kolkman/Mulder
11:01u: W4x A-finale: De Jong/Dullemans/Youssifou/Paulis
11:16u: M4- A-finale: Van Sprang/Knab/Rienks/Rienks
11:31u: W1x A-finale: Karolien Florijn
13:35u: W4- A-finale: Oldenburg/Drenth/Offereins/Boonstra
13:46u: M4x A-finale: Van Lierop/Florijn/Wieten/Metsemakers
14:01u: M2x A-finale: Twellaar/Broenink
14:30u: W2x A-finale: Vos/Scheenaard
14:45u: M8+ A-finale: Mollee/Molenaar/Van der Bij/Krommenhoek/De Graaf/Van de Kerkhof/Van Doorn/Makker/Fetter

De wedstrijden zijn hier live te volgen.

En dan nog even dit
Je leest dit gratis. Maar NLroei wordt niet gratis gemaakt. In het enige roeinieuwsplatform van Nederland zit veel journalistiek werk. Dat wordt mogelijk gemaakt door trouwe adverteerders én een aantal betrokken roeiliefhebbers. Zij steunen de redactie via crowdfunding. Minder dan 2 procent van onze lezers doet dat. Zorg dat NLroei niet achter een betaalmuur verdwijnt en doneer hier. Dat kan al vanaf 5 euro per jaar, alvast bedankt!