Florijn met nationaal record naar halve eindstrijd

Wedstrijden

Op de eerste dag van de Rotsee Regatta presteerde de Nederlandse equipe wat wisselend. De eerste hordes werden over het algemeen probleemloos genomen, maar bij de ene ploeg ging dat wat overtuigender dan bij de andere. Absoluut hoogtepunt was de fabuleuze tijd 7:15,35 die skiffeuse Karolien Florijn in de kwartfinale roeide.

Met deze tijd verbeterde ze het nationale record met maar liefst zes seconden. Dat stond sinds 1994 (!) op naam van Irene Eijs. Florijn kwam tot die tijd doordat ze goed werd opgejaagd door de Australische Tara Rigney, die de hele race op zo’n anderhalf à twee seconden achterstand voer. In een andere heat ging haar grote concurrente Emma Twigg zes seconden langzamer dan Florijn.

Eindstation
De eerste dag bleek ook het eindstation voor twee Nederlandse ploegen. In dezelfde race van Florijn kwam voormalig dubbelvierroeister Martine Veldhuis niet verder dan de zesde plaats waarmee ze werd verwezen naar de D-finale. Kanttekening hierbij is wel dat tot dit jaar Veldhuis uitkwam in de lichtgewicht-categorie. Ook de reserve tweezonder van Abe Wiersma en Nelson Ritsema haalde de schifting niet en zal morgen uitkomen in de C-finale.

Mannenscullers
De heats – die voor de verandering in time-trialvorm werden gehouden – leverde aan paar opvallende meevallers op. Zo was de dubbeltwee van Stef Broenink en Melvin Twellaar opvallend goed op dreef en zette ruimschoots de snelste tijd neer, ook voor de Kroatische topbroers Sinkovic. Hetzelfde gold voor de dubbelvier waar Lennart van Lierop het nieuwste bemanningslid is. Zij waren drie tellen sneller dan de eerstvolgende boot.

Vrouwenscullers
Ook de nieuw geformeerde vrouwendubbelvier lijkt op het eerste gezicht goed mee te komen. Vlak achter de sterke boten van China en Groot-Brittannië werd de derde tijd neergezet. De dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Nika Vos ging ook rechtstreeks door en lijkt op koers voor een plek vlak achter de topboten van Litouwen, Roemenië en Australië.

Boordploegen
Bij de boordroeiers lijkt nog progressie mogelijk. Al zat de Holland Acht wederom vlak achter de ongenaakbaar geachte Britten. De vierzonder plaatste zich voor de halve finale maar zag wel zeven andere ploegen een snellere tijd noteren. De vrouwenvier kwam tekort voor rechtstreekse plaatsing voor de finale, maar zal dat op basis van de tijden hoogstwaarschijnlijk vandaag doen. De reservetwee van Ilse Kolkman en Willemijn Mulder revancheerde zich gistermiddag sterk van een mindere heat en heeft in de halve eindstrijd vandaag zeker kansen om de eindstrijd te halen.

De startlijst voor vandaag is hier te vinden. Hieronder de planning van de Nederlandse boten.
9:15u: W1x D-finale: Martine Veldhuis
9:40u: M2- C-finale: Abe Wiersma / Nelson Ritsema
11:22u: W2- halve finale: Ilse Kolkman / Willemijn Mulder
11:46u: W2x halve finale: Lisa Scheenaard / Nika Vos
11:58u: M2x halve finale: Melvin Twellaar / Stef Broenink
12:10u: W4- herkansing: Oldenburg/Drenth/Offereins/Boonstra
12:22u: M4- halve finale: Van Sprang/Knab/Rienks/Rienks
15:00u: W1x halve finale: Karolien Florijn
16:12u: M8+ herkansing: Mollee/Molenaar/Van der Bij/Krommenhoek/De Graaf/Van de Kerkhof/Van Doorn/Makker/Fetter
16:18u: LW1x B-finale: Tosca Kettler

En dan nog even dit
Je leest dit gratis. Maar NLroei wordt niet gratis gemaakt. In het enige roeinieuwsplatform van Nederland zit veel journalistiek werk. Dat wordt mogelijk gemaakt door trouwe adverteerders én een aantal betrokken roeiliefhebbers. Zij steunen de redactie via crowdfunding. Minder dan 2 procent van onze lezers doet dat. Zorg dat NLroei niet achter een betaalmuur verdwijnt en doneer hier. Dat kan al vanaf 5 euro per jaar, alvast bedankt!