Voorbeschouwing Varsity: Nereus favoriet

Wedstrijden

Vandaag zal op het Amsterdam-Rijnkanaal de 133e editie van de Varsity plaatsvinden. NLroei doet een blik in de glazen bol en bespreekt het Oude Vierenveld.

Van edities in olympische jaren wordt vaak gesteld dat het spannende en onvoorspelbare wedstrijden oplevert, omdat de bondsroeiers vaak niet mogen deelnemen. De iets mindere goden kunnen dan schitteren. Toch laat de recente geschiedenis een ander beeld zien. In 2008 mocht Skadi gewoon met zijn bondsroeiers aantreden en in 2012 was Nereus met zijn tweede garnituur nog steeds verreweg de beste van de rest.

Henley
Nereus, de corporale vereniging uit de hoofdstad, lijkt daar ook nu weer sterk. Al jaren heeft deze Amsterdamse club aantrekkingskracht op talentvolle junioren en in combinatie met eigen kweek heeft hoofdcoach Diederik Simon vorig jaar al laten zien uitstekende ploegen te kunnen formeren. Bij de Henley Royal Regatta werd in de acht de Thames Challenge Cup gewonnen en afgelopen Heineken Roeivierkamp werd bij de 750 meter zelfs de Holland Acht verslagen.

Middenschip
Toch is een overwinning in Houten voor Nereus lang niet zeker. Vorig jaar was de ploeg ook een van de favorieten en eindigde de vier op een teleurstellende vijfde plaats, ver achter het winnende Skadi. Dit keer treedt het middenschip van de vierkampacht aan. Het gaat om sterke roeiers, maar het is nog onzeker hoe deze mannen het doen zonder het ritmische slagenpaar Freek Robbers en Michiel Oyen.

Geruchten
Op papier is Skadi op zijn minst net zo een grote favoriet. Drie van de vier roeiers zaten in de winnende ploeg van vorig jaar en de Rotterdammers beschikken ook nog eens over de onlangs bij de bond uitgeselecteerde Thijs van Luijk. Het zal voor hen echter moeilijk zijn het kunststukje van vorig jaar te herhalen, toen werd de outsidersrol optimaal benut. Daarnaast staat er een vraagteken achter de wintertraining van deze ploeg. Hardnekkige geruchten gaan dat niet iedereen aan boord fit is.

Sjoerd de Groot
Twee andere kanshebbers komen dit jaar uit Delft. Proteus-Eretes is de enige vereniging die een toproeier laat invliegen vanuit Varese. Hoewel vaste bondsreserve Sjoerd de Groot daar ook staat ingeschreven voor de eerste wereldbeker in de twee-zonder, weerhoudt dat hem nu niet van deelname. Met twee uitstekende roeiers (Maarten van Blokland en Vincent Klaassen) uit de ploeg die vorig jaar als derde eindigde, kan deze Delftse vier verrassen. Nadeel is wel dat de ploeg weinig samen heeft getraind.

Laga
Dat laatste geldt niet voor de plaatsgenoten van Laga. Onder leiding van de nieuwe profcoach Susannah Chayes kende de vereniging een verbluffende seizoenstart bij de Winterwedstrijden. Hun Oude Vier met onder andere WKU23-medaillewinnaar Amos Keijser komt vermoedelijk wat vermogen te kort, maar heeft het voordeel bij de voorwedstrijd niet zo hard aan de bak te moeten. Nereus, Skadi en Proteus ontmoeten elkaar namelijk al in de eerste voorwedstrijd.

Knorren
Dat de grootste en oudst studentenroeiwedstrijd van Nederland steeds meer aantrekkingskracht op de zogenaamde knorrenclubs heeft, blijkt uit de overige inschrijvingen. Zowel Orca, als Vidar en zelfs Phocas brengen boten op het water die de finale moeten kunnen halen. De Utrechters hebben een fysiek sterke bemanning en met de inmiddels zware roeier Daan Klomp hebben ze ook technisch vernuft aan boord. Ze hebben daarbij ook nog eens het geluk van een gunstige loting en zullen in de tweede voorwedstrijd vermoedelijk slechts serieuze tegenstand van Gyas krijgen.

Finaleplaatsen
In de derde voorwedstrijd zullen naast Laga drie ploegen voor vermoedelijk slechts twee plekken strijden. Phocas haalde vorig jaar al verrassend de finale en dit seizoen moet dat met Koen Metsemakers als boegbeeld wederom mogelijk zijn. Het Tilburgse Vidar heeft al jaren een ploeg met een surplus aan vermogen, maar tot nu toe heeft dat niet tot een finaleplaats geleid. De progressie van ‘de sterke Wouters’ (Borghs en Withagen) is tanende en ook Sjoerd Dijkstra lijkt niet door te kunnen stoten naar de echte top. Njord zal zich met twee overgebleven roeiers van vorig jaar (Gründer en Röling) zeker ook in deze strijd kunnen mengen.

Glazen bol NLroei 2016
1. Nereus,
2. Proteus
3. Skadi
Overige finalisten: 4. Laga, 5. Orca, 6. Vidar en 7. Gyas