Roeiprofessor Nolte: ‘hoe lang wordt het olympisch roeien nog over 2000 meter gehouden?’

Algemeen

[update 20 uur: Nolte trad vandaag op in de podcast van Carsten Brzeski en Matthias Zander, die is hier te beluisteren]

Volker Nolte is een wetenschapper, succescoach en auteur van boeken over de roeisport. Hij ziet het inkorten van het roeiparcours van 2000 naar 1500 meter voor de spelen van 2028 als een serieuze bedreiging. Het IOC en World Rowing gingen daarmee akkoord vanwege de ruimtelijke (on)mogelijkheden in Los Angeles. In 2032 wordt te Brisbane (Australië) het roeien weer over de reguliere twee kilometer gehouden. Maar Nolte houdt zijn hart vast als het gaat om de verdere toekomst.

Organiserende comités hebben immers in de gaten dat er aan de olympische roeiafstand gemorreld kan worden. En dan kunnen de financiële kosten worden aangevoerd om de accommodaties te verkleinen. “Het is gerechtvaardigd de waarde van het bouwen van een roeifaciliteit met een parcours van 2000 meter in twijfel te trekken, terwijl 1500 of zelfs 1000 meter voldoende zou kunnen zijn. Maar als het allemaal om geld draait, waarom bouwen we dan niet goedkopere zwembaden van 25 meter en atletiekbanen van 75 meter?”, stelt Nolte in een opiniestuk op Rowingnews.

Anaëroob
Nolte voorspelt een forse verandering. “Het inkorten van races tot 1500 meter zal een aanzienlijke impact hebben op de training en de manier waarop die wordt uitgevoerd, aangezien het huidige fysiologische onderzoek gebaseerd is op de traditionele raceduur. Onder ideale raceomstandigheden zal de snelste boot, de mannenacht, de nieuwe olympische afstand in ongeveer vier minuten afleggen. De langzaamste boot – de vrouwenskiff – zal er ongeveer vijfenhalve minuut over doen. Het aandeel van de anaërobe energievoorziening in 2K-races bedraagt ​​slechts ongeveer 10 tot 20 procent. Ik vermoed dat het bij races die 500 meter korter zijn waarschijnlijk met 10 procent zal toenemen”, schrijft Nolte.

Hij voorziet problemen in 2028. World Rowing gaat in de aanloop naar de Olympische Spelen van Los Angeles geen wedstrijden over 1500 meter houden. Zijn hele betoog staat hier.