Eerstejaars Gyas en Nereus delen in achten de eerste klappen uit

Eerstejaars

Zat het in het de slifferen van de bladen, de fiducie van de roeiers of het enthousiasme van hun ouders? Ondanks de gematigde kou, had deze editie van de winterwedstrijden namelijk alles wat je van een openingswedstrijd in februari mag verwachten. NLroei laat het licht schijnen over de hoofdvelden van de eerstejaars.

Afgelopen weekeinde kregen we het eerste inkijkje in de onderlinge verhoudingen. De twee Groningse verenigingen startten het eerstejaarsveld helemaal voor het eerst dit seizoen. Door twee jaar geleden een overstap te maken van de Concept2 naar de RP3-ergometer, hebben Aegir en Gyas namelijk de NKIR overgeslagen. Het is onduidelijk of dit samenhangt met hun prestaties, maar de vrouwenacht van Gyas kan in ieder geval spreken van een droomdebuut; met ruim elf seconden voorsprong belandde deze ploeg op de eerste plek.

Verrassing
Omdat dit de openingswedstrijd is, is zo’n uitslag altijd een beetje een verrassing volgens coach Nynke Edelman. ‘We hadden eigenlijk geen idee van de snelheid van het veld’, vertelt ze. ‘We wisten dat we een mooie race konden neerzetten, maar je weet natuurlijk nooit wat de rest gaat doen.’

Een bijkomstigheid van de openingswedstrijd van het eerstejaarklassement is dat de roeiers alles voor de eerste keer doen, zoals het inwegen van de lichtgewichten. Door verschillende weeg- en inschattingsfouten – waarbij de afwijkende proefweegschaal het niet makkelijker maakte – ontstond een heus gehussel met invallers en stuurtjes. Zo gingen de lichte vrouwen van Aegir per abuis van het wintergewicht uit, waarna de stuurvrouw op een roeiplek belandde. Ook de lichte mannenploeg van Triton moest een wegingscrisis met een invaller bezweren.

Malaise
Nereus trok in vier velden blik. De aandacht ging echter vooral uit naar de snoekende mannen van Njord. Door fysieke malaise heeft de zware acht uit Leiden de laatste 500 meter met zeven roeiers moeten afmaken. Coach Sybren van Doorn benadrukte dat de betreffende roeier ondertussen goed is bijgekomen. ‘Zeker omdat hij een goede roeier is, had ik het niet verwacht’, stelt hij. ‘Maar we denken aan een zouttekort.’ De coach geeft aan dat hij er nog steeds alle vertrouwen in heeft dat de ploeg de volgende wedstrijden hoog zal eindigen. ‘Het roeien was op zich niet zo slecht. Vanaf de 3,5 kilometer kwam er echt een versnelling in’, licht Van Doorn toe, ‘maar ja, toen ging het dus mis.’

De stand van het complete eerstejaarsklassement – dus inclusief de vier dissidente verenigingen – staat hier.