Bondsbestuurder Van Groeningen: “We gaan het reglement tijdens de lopende 1ejaarscompetitie  niet aanpassen”

Eerstejaars

Bij de spraakmakende stap van de vier rebellerende studentenverenigingen schuilt een reglementair addertje onder het gras. Dat zit zo: de wedstrijdklasse-indeling – beginner, gevorderd, elite – is gebaseerd op prestatiepunten. Die krijgt men bij het winnen van een klasserende wedstrijd. Maar ook bij een top-3-plek in het eerstejaarsklassement. En daarmee wordt – zie het reglement van roeiwedstrijden artikel 13,5b – het bondsklassement bedoeld.

Daaraan doen de ploegen van Aegir, Laga, Nereus en Triton dit jaar dus niet mee. Zij houden zelf een eigen klassement met alle deelnemende ploegen bij, maar die telt dus niet voor de klasse-indeling. Zonder dat het hun bedoeling was, omzeilen ze zo dus formeel de prestatiepuntentelling.

Principieel
Bondsbestuurder Wouter van Groeningen onderkent de situatie. “Bij de prestatiepunten gaat het inderdaad om het officiële KNRBklassement. In het reglement is niet voorzien in de situatie dat ploegen daaraan niet zouden meedoen. We zouden de regels kunnen aanpassen. Althans, dat kan bij de algemene vergadering als de meerderheid van de aangesloten verenigingen de wijziging goedkeurt. Maar de eerste gelegenheid is pas over een maand, op 6 april aanstaande. Met andere woorden: we zouden dan tijdens de lopende competitie het reglement aanpassen. Dat vind ik principieel geen goede zaak”, zegt hij tegen NLroei.

Sportiviteit
Op de onvermijdelijke als/dan-vraag – wat gebeurt er als niet-deelnemende ploegen toch punten zouden gaan verdienen?” – zegt hij: “Indien één of meerdere ploegen van deze vier clubs aan het einde van het seizoen normaal gesproken punten zouden krijgen, verwacht ik daar in de toekomst geen grote problematiek van. Mijn inziens zijn verenigingen en coaches goed in staat om in te schatten op welke manier een ouderejaarsroeier op wedstrijden een zo goed mogelijk competitief niveau vindt en daar het sportiviteitsbeginsel op toepast.”

Weer compleet
Hij vindt het nog steeds jammer dat de vier dit jaar niet meedoen. “Aan de andere kant hebben ze de boel wel geactiveerd. En we zijn met alle betrokkenen via de NSRF prima in gesprek over aanpassingen en verbeteringen als het om het bondsklassement gaat. Ik heb echt goede hoop dat iedereen volgend jaar weer meedoet”, aldus Van Groeningen.