Auke van Heuzen: in 1984 de eerste vrouwelijke voorzitter van Aegir

Kort

Vorig jaar vierde de G.S.R. Aegir niet alleen haar 29e lustrum, maar ook het 10e vrouwenlustrum. Ter ere daarvan sprak de archiefcommissie van de Groningse vereniging Auke van Heuzen, 41 jaar geleden de allereerste vrouwelijke preses van Aegir. In een interview deelde ze haar ervaringen, waarbij zij terugblikte op haar bestuursjaar en de sfeer binnen de vereniging in die tijd.

Auke van Heuzen begon in 1978 aan haar studie Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze roeide een aantal jaar als wedstrijdroeier, met Reinette van der Wolde won ze in hun tweede jaar vijf blikken.  Vervolgens coachte Van Heuzen een lichte ouderejaars tweezonder. Toen haar ex-ploeggenoot Van der Wolde, erachter kwam dat Van Heuzen de eerste vrouwelijke preses van Aegir zou worden schreef ze haar: “Leuk aan jou is dat je niet zit te roepen voor gelijke rechten, maar dat je gewoon laat zien dat het kan.”

Het bestuursjaar van Van Heuzen in 1982-1983 was een gedenkwaardige. Aegir vierde haar 105-jarig bestaan, en de KNSRB vierde het 100-jarig bestaan. Tot hun spijt startte het wedstrijdseizoen niet met een Varsity-overwinning, de Oude Vier werd tweede achter Orca. Dat was een diepe teleurstelling na de Groningse overwinning van het jaar ervoor. 

KNSRB
Van Heuzen noemt de KNSRB als het enige orgaan waar ooit twijfel was over een vrouwelijke preses. Tot dan toe waren ook daar alleen nog maar mannen. Uiteindelijk viel de macht van de studentenbond mee, ze hadden niet veel te bepalen vertelt Van Heuzen in het interview.  In het vraaggesprek onthult ze ook leuke anekdotes, zoals het gouden sterretje dat ze ontving tijdens het overdrachtsdiner, een initiatief van haar fiscus. Maar ook het bezoek in 1984 van hun bestuur aan de Olympische Spelen in Los Angeles. Het verhaal eindigt met een glimlach, waarin Van Heuzen en haar bestuursgenoot Titsia warm gekleed in bontjassen staan, geïnspireerd door een opmerking over koninginnen.

Het gehele interview, geschreven door de archiefcie van G.S.R. Aegir is hier