USA-achten krijgen vorm

Achtergrond Kort Voorpagina

In de Verenigde Staten zijn ze er bijna uit. Men weet daar sinds afgelopen week wie de achten kunnen gaan bemannen. De finalisten bij de trials komen hiervoor in aanmerking.

De zes trialfinaleploegen bij de mannen en de vrouwen worden uitgenodigd voor het ‘big boats’-selectiekamp waar onder andere de achten worden geformeerd. De situatie van beide USA-achten is tegengesteld aan hun evenknieën die onder Nederlandse vlag varen.

Vrouwen
Waar de Nederlandse vrouwenacht nog de horde van het olympisch kwalificatietoernooi moet nemen, is de acht van de Verenigde Staten al lang en breed zeker van Rio. In deze boot werden de Amerikaanse vrouwen bij de WK van 2015 voor de tiende maal op rij kampioen. Zij gaan in Brazilië voor hun derde achtereenvolgende olympisch kampioenschap. Grace Luczak en Felice Mueller wonnen de trial en kunnen in theorie in de twee zonder stuurvrouw naar Rio, maar kiezen waarschijnlijk voor het vlaggenschip.

Mannen
Bij de mannen is de situatie min of meer omgekeerd. De trialwinnaars in de twee zonder stuurman mogen starten bij de tweede wereldbeker (Luzern) en kunnen daar het startbewijs verdienen voor Rio. De winnaars (Munn/DiSanto) moeten daarover binnenkort al een besluit nemen. De USA-acht is namelijk nog niet gekwalificeerd voor Rio en moet dus naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat in Zwitserland vooraf gaat aan de wereldbeker.

©NLroei, 27 – 03 – 2016