Aegir, Laga, Nereus en Triton stappen uit KNRB-eerstejaarsklassement

Algemeen Eerstejaars

“Te duur en te weinig inspirerend”. Dat zegt Timo van Wittmarschen over het eerstejaarsklassement van de roeibond. Hij is hoofdcoach van de Nereusmannen en na overleg van zijn vereniging met Aegir, Laga en Triton is er door de besturen van deze studentenroeiverenigingen besloten niet mee te doen aan dit KNRBklassement. “Per acht moet er 215 euro worden betaald aan inschrijvingskosten, voor een vier is dat 108 euro. Daar komen de inschrijfgelden voor de verschillende wedstrijden nog bovenop”, rekent hij voor.

“We hebben wel goede gesprekken met verschillende bondsmensen gehad, maar tot een kostenverlaging of een meer inspirerende aanpak kwam het niet. Vandaar het besluit. Overigens starten we wel op alle wedstrijden die voor het bondsklassement meetellen, dus wat dat betreft verandert er niets”, aldus Van Wittmarschen. Komend weekeinde gaat het roeiseizoen van start. Vrijwel alle Nederlandse eerstejaarsploegen doen bij de Winterwedstrijden mee maar het niet ingestapte viertal ontbreekt op de rankingpagina.

18.000 euro
De winnaars van het klassement krijgen een bord voor de vereniging, een ingelijste foto, een trui met opdruk en er is een uitreiking bij de slotwedstrijden. De stand wordt doorgaans pas drie of vier dagen na de wedstrijden geactualiseerd. Vorig jaar stak de bond circa 18.000 euro erin. De ene helft zou besteed zijn aan prijzen, de andere helft gaat op aan organisatie-, personeels- en ICT-kosten.

Stimuleren
Bondscommissaris Wouter van Groeningen is verantwoordelijk voor het klassement. “We faciliteren het al jaren. Dit doet de KNRB om de sportieve competitie te stimuleren en dat via een ranking inzichtelijk te maken. Het is jammer dat we pas kort voor de sluitingsdatum hierover zijn benaderd. Er zijn echt goede punten aangedragen, we konden voor dit jaar maar enkele wijzigingen doorvoeren. Het klassement is zonder deze vier verenigingen niet compleet, dat is spijtig. Maar ik zie het voor de toekomst positief in. Dit jaar beschouwen we als een leerjaar, ik ga er vanuit dat we volgend seizoen meer verbeterpunten kunnen doorvoeren. We sturen erop dat we volgend jaar weer één compleet klassement hebben”, zegt Van Groeningen.