Tegenslag voor Nijmeegse roeiverenigingen

Algemeen Voorpagina

Het is nog lang niet zeker dat de nieuwe nevengeul langs de Waal bij Nijmegen, waar zowel Phocas als burgervereniging De Waal haar botenloods wil leggen, gebruikt kan worden als roeilocatie. Dat blijkt uit een artikel in de Gelderlander.

Nijmegen- Toen NLroei afgelopen zomer te gast was bij de werkzaamheden aan de nevengeul, leek het project bijna te mooi om waar te zijn. Een prachtig beschut stuk roeiwater was in ontwikkeling en dat ook nog op een steenworp van de stad zelf. Een paar maanden later blijken er alsnog obstakels te zijn.

Rijkswaterstaat

De gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat lijken het niet eens te zijn over wat er mogelijk is op het water. Volgens voorzitter van De Waal, Cor Scheffers, komt dit omdat men elkaar niet goed genoeg informeert. Het gevolg is dat Rijkswaterstaat momenteel de boot af houdt met betrekking tot initiatieven die al waren ontplooid. “ Rijkswaterstaat  heeft aangegeven dat er zaken gebeuren zonder dat ze daarin worden gekend. En dat terwijl zij degenen zijn die zouden moeten gaan over wat er op het water gebeurt.”

Commercieel

Hoewel de spelregels over het beheer van de geul een zaak tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen is, vreest Scheffers de dupe te worden van de onderlinge twist. “Ik weet bijvoorbeeld dat Rijkswaterstaat niet op voorhand tegen een drijvend botenhuis is. Iets wat wij graag zouden willen. Maar de gemeente wil daarnaast ook een drijvend restaurant en een botel mogelijk maken. Dit commerciële aspect is wellicht tegen het zere been van Rijkswaterstaat, want nu houden ze alles tegen.”

Bestemmingsplan
Omdat de werkzaamheden voorspoedig verlopen en de officiële opening nu voor maart 2016 gepland staat, begint de tijd te dringen. Vooral ook omdat het bestemmingsplan voor het gebied nog aangepast dient te  worden. “Het intensief beoefenen van watersport is vanwege het natuuraspect nu namelijk verboden” aldus Scheffers.Wachtlijst

Het zou een hard gelach zijn voor de enthousiastelingen. De Waal heeft momenteel al meer dan twintig boten en 160 betalende leden, nota bene zonder dat zij – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de studenten van Phocas – een locatie hebben om te roeien. Scheffers: “Daarnaast hebben we een wachtlijst van 80 mensen die hebben aangegeven pas lid te worden als duidelijk is hoe het er allemaal uit gaat zien. Voor ons het is dus van groot belang zo snel mogelijk te beginnen, desnoods met een tijdelijke voorziening.”Het Bastion
Scheffers staat er dan ook voor open om het gedroomde drijvende botenhuis voorlopig opzij te zetten. .“De gemeente heeft al als ultieme voorkeur uitgesproken gebruik te maken van het zogenaamde Bastion, de binnenkant van de nabij gelegen brug over de Waal. Maar dat betekent dat de roeiers een hoogteverschil van tien meter moeten overbruggen en dat over een afstand van 80 a 100 meter. Dat is nogal wat. Zeker voor oudere leden met zwaar materiaal Maar met eventuele extra voorzieningen moet dat toch wel kunnen.”

Oproep
Om er zeker van te zijn straks in maart te beginnen met roeien, wil Scheffers een oproep plaatsen. “Ik zou graag alle spelers in dit traject: Rijkswaterstaat, de gemeente Nijmegen, de Rijksuniversiteit Radboud en de gezamenlijke watersporters, vragen een open dag te beleggen waarbij alle mogelijkheden en belemmeringen worden besproken. En vooral om duidelijk te krijgen in welk tijdsbestek het reëel is om wél aan de slag te gaan. Wat dat ontbreekt nu.”

1 thought on “Tegenslag voor Nijmeegse roeiverenigingen

  1. “Het zou een hard gelach zijn voor de enthousiastelingen.” Ik neem aan dat dit alleen het geval is als het wel door gaat of hooguit hoongelach als Rijkswaterstaat en de gemeente er een potje van blijven maken….

Comments are closed.