Muda’s hebben resultaat WK plek gegeven

Algemeen Voorpagina

Vincent en Tycho Muda zetten na een slecht verlopen WK in Aiguebelette de blik op vooruit. De broers willen hoe dan ook naar Rio.

Utrecht – De tweeling had voor ogen zich afgelopen WK in de lichte mannen dubbeltwee te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat mislukte. Zij moesten het toernooi bekopen met een vierde plaats in de C-finale, waardoor een olympische kwalificatie ver uit beeld bleef. “We zijn het niet vergeten. De sfeer slaat altijd om als we het over Aiguebelette hebben, maar we zijn op vakantie geweest, hebben een paar weken afstand genomen tot het roeien en hebben het resultaat een plek gegeven,” zegt Tycho.

WK
Op de vraag waarom hun prestatie niet voldeed aan de verwachtingen heeft Tycho geen duidelijk antwoord. “Het is gokken wat de reden is geweest. Een paar kleine dingen zijn misgegaan. We voelden ons goed voorbereid, maar toen het de eerste keer niet goed ging zat werd het zoeken naar goede halen voor de kwartfinale. Deze hebben we uiteindelijk niet gevonden. Misschien is achteraf de druk ook te hoog geweest.”

Druk
De druk die op de broers lag was hoog en zou er wel eens toe geleid kunnen hebben dat de prestatie in Frankrijk niet naar verwachting was. “We hadden ons ten doel gesteld top-drie te varen. Dat is een hoge eis. Van tevoren voelden we die druk al, omdat we wisten dat we van goede huize moesten komen omdat de concurrentie enorm sterk is. We moesten alert zijn om goed te presteren. Een fout zou meteen worden afgestraft.”

Zagreb
Dat trainingskamp vond plaats in Zagreb (Kroatië), vlak voor de WK. Dat maakte de voorbereiding in de dubbeltwee volgens Tycho prima. “Na een paar dagen voelden we ons er goed. We hebben veel kunnen leren, onder andere van de broers Sinkovic. Ik ben blij dat we erheen zijn gegaan en kijken nog steeds met een positief gevoel terug.”

Geen coach
Er ging geen coach mee naar het trainingskamp. Tycho benadrukt dat het de eigen keuze was van de broers om zelf naar Zagreb af te reizen, zij werden uitgenodigd door de Sinkovic broers. “Zonder coach gaan voelt nooit prettig, maar het zou idioot zijn om die uitnodiging af te slaan. De coaching koos op dat moment voor de vier-zonder en dat snappen we. We hadden wel contact, al was het via een brakke Skypeverbinding. Dat was lastig, maar onze eigen keus. We hebben toch stappen kunnen zetten.” Tycho kan niet onder woorden brengen waarom dit op de WK niet tot uiting kwam.

Toekomst
De Muda’s hebben het trainen inmiddels weer opgepakt, nu nog zonder exacte plannen te hebben. Maar één ding is duidelijk: ze willen naar Rio. “We hebben het gevoel dat we alleen maar beter aan het worden zijn. We zijn fysiek in prima staat en scullen pas drie jaar, maar het is de vraag of we dat blijven doen. Er is veel bereikt en we groeien nog als scullers, maar we leggen ons er niet op vast. Dat één week WK nu zo veel bepaalt is spijtig.”

Vier-zonder
Sterker nog: het dubbeltwee-project is mogelijk gestopt voor dit moment. Jarenlang hebben de broers het doel gehad in dit nummer naar de Olympische Spelen te kunnen. Nu ligt alles weer open. “De eisen voor de dubbeltwee zijn zwaar. En de vier is belangrijker en dat snappen we.” Tycho houdt rekening volgend jaar uit te komen in de vier. “Maar in de vier starten is een eer en zeker geen straf,” voegt hij eraan toe.

Uit elkaar
Het feit dat de broers aan het trainen zijn en er nog geen duidelijkheid is over hoe de weg naar Rio eruit gaat zien, betekent ook dat het niet zeker is dat de broers samen blijven roeien. Al speelt dat volgens Tycho totaal niet. “Ik verwacht dat we allebei een grote kans maken om naar Rio te gaan. Ik heb eigenlijk nooit over een situatie nagedacht waarin één van beiden gaat. Maar de toekomst zal dat moeten uitwijzen. Rio is Rio, dat is voor beiden het doel!” Met die blik kijkt het duo vooruit.