Morgen bondstrial voor vrouwen op de Bosbaan

Voorbeschouwing

Dit weekeinde zou onder normale omstandigheden de Hel van het Noorden zijn gehouden. KNRB-vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot wilde alsnog een race om roeisters in aanmerking te laten komen voor de vrouwenacht. Morgen doen op uitnodiging – ook de gehele vrouwenequipe is present – 19 skiffs en 9 tweetjes mee aan selectieraces op de Bosbaan.

Op het programma staat zowel een time-trial over 1900 meter als een finale in de middag met zes ploegen naast elkaar over de gehele lengte van de Bosbaan. Vrouwen die momenteel nog niet in de equipe zitten, kunnen zich via een goede prestatie (en een goede ergometertest) nog in de selectie van de vrouwenacht werken.

OKT
Deze boot eindigde bij afgelopen Europees kampioenschap in Poznan op de derde plaats en zal tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) medio mei in Luzern bij de eerste twee boten moeten finishen om alsnog naar de spelen te kunnen, De landen die in Poznan sneller waren (Roemenië en Duitsland) dienen zich overigens ook nog te plaatsen voor het roeitoernooi van Tokyo. Dat geldt ook voor het sterke China.

Nieuwkomers
Vlak na de EK stopte het jonge Laga-talent Maartje Damen plotseling met topsport. Ook wordt gekeken of de boot nog op andere plekken kan worden versterkt. Marloes Oldenburg zat bijvoorbeeld in de tweezonder, maar haar partner Carline Bouw gaf tijdens de EK al aan te stoppen met roeien. Nu doet Oldenburg mee met routinier Aletta Jorritsma. Krachtpatser José van Veen, die afgelopen seizoen een uitstapje maakte in de skiff, zit in de boot met Hermijntje Drenth.

Talenten
Van de roeisters uit het onlangs opgezette talententeam van de KNRB lijken vooral Fanny Bon en Eve Stewart goede papieren te hebben om zich bij de achtroeisters te scharen. Alle roeisters uit de bondssecelectie die zich al voor de Olympische Spelen hebben geplaatst, doen ook mee omdat zij een ijkpunt vormen voor de rest.