Verplaatste Head of the River trekt nog steeds weinig topboten

Voorbeschouwing

Dit weekeinde vindt op de Amstel de prestigieuze Head of the River plaats. NLroei berichtte vorig jaar al dat deze historische race – die voor het eerst in 1932 werd georganiseerd – steeds meer een veteranenwedstrijd wordt. Hoewel het evenement dit jaar met de Heineken Roeivierkamp wisselde van kalenderplek, lukt het ook dit jaar niet om topploegen van studentenverenigingen te trekken.

Bij de vrouwen is er zelfs geen enkele ploeg in het elite-veld te bewonderen, waardoor de befaamde Blauwe Wimpel voor beste verenigingsploeg bij de vrouwen niet zal worden uitgereikt. Bij de mannen doen dingen drie boten mee naar deze titel. Titelverdediger Skøll lijkt daarbij de beste papieren te hebben met een ploeg waar de net afgezwaaide bondsroeier Bjorn van den Ende op de slagpositie zit.

Proteus-Eretes
Nereus stuurt niet zijn beste roeiers, maar een acht bestaande uit zogeheten middengroeproeiers. Proteus-Eretes neemt de Head al jaren serieus en brengt een acht op het water waarmee rekening moet worden gehouden. Maar Proteus moest de hulp inroepen van Thêta-routinier Robert Tiemeijer en maakt zodoende geen kans meer op de wimpel. De Delftse vereniging heeft ook een sterke vrouwenacht in de tweede divisie. Orca uit Utrecht lijkt een sterke concurrent.

Hinder
Het lijkt niet gelukt om het beoogde doel van de kalenderwijziging te behalen. Dit was namelijk dat er meer toppers aan de Headstart zouden verschijnen. De bondsroeiers hebben dit weekeinde andere verplichtingen. En daar komt bij dat de spoeling bij verenigingen dun is als het gaat om de elitevelden.

Door de kalenderwijziging zou het zelfs zo maar eens kunnen dat de week later geplande roeivierkamp er eveneens hinder van ondervindt. Aangezien de Varsity al twee weken later wordt gehouden is het de vraag of de beste verenigingsroeiers nu nog wel naar de Heineken gaan. Tevens is er de angst dat de vele buitenlandse ploegen die normaal gesproken deelnemen, bij een gewijzigde datum niet meer naar Amsterdam zullen gaan.

Alle informatie inclusief loting en ploeginformatie is hier te vinden.