Voorbeschouwing WK Junioren

Voorbeschouwing

Vannacht gaan op de olympische baan van Tokyo de wereldkampioenschappen voor junioren van start. De KNRB zet dit jaar exclusief in op scullen en stuurde zes boten. De meisjesdubbeltwee en de dubbelvier bij de jongens lijken de beste medaillekansen te hebben.

Vorig jaar maakten Fien van Westreenen en Lisa Bruijnincx deel uit van de dubbelvier die op fenomenale wijze een bronzen medaille binnen tikte. Dit jaar koos het tweetal er al vroeg in het seizoen voor om samen in de dubbeltwee te stappen. Samen met de zeer ervaren coach Hans Lycklama hebben zij zich grondig op het evenement voorbereid en testten zelfs de hitte tijdens een zelf belegd trainingskamp in Frankrijk.

Medaillekans
Over hun precieze kansen valt echter niet veel te zeggen. Op papier moet de combinatie razendsnel zijn. Bruijnincx is met een tijd van 6:49,3 over 2000 meter uitzonderlijk snel op de ergometer en Van Westreenen is een technisch zeer begaafde roeister. Alleen is een medaille in dit veld geen sinecure. Met regerend wereldkampioen China en Europees kampioen Litouwen is een topklassering een behoorlijke uitdaging.

Van Opzeeland
Isabel van Opzeeland zal in de skiff van start gaan. Na het winnen van de nationale titel eind april heeft ze vanwege een slepende rugblessure echter weinig wedstrijden kunnen roeien. Zo moest zij zich bij het Europees kampioenschap halverwege het toernooi terugtrekken en voer daarna enkel nog de Slotwedstrijden. Als ze de vorm van twee jaar terug (brons bij de EK) heeft teruggevonden, zal ze vooraan mee kunnen doen.

Hannah’s
De dubbelvier bij de meisjes is meer een ontwikkelingsboot, die hun uitzending verdiende door enorm te verrassen bij de EK in Essen dit voorjaar. Voor Pau Koster en de drie Hannah’s (Van der Sluijs, Heideveld en Otterloo) zou het al een prachtprestatie zijn als ze de finale weten te bereiken.

Herverdeling
Bij de jongens is de bezetting van dezelfde drie boten als bij de jongens nog maar een paar weken terug op de schop gegooid. De Spaarne-dubbeltwee van Wietse Morreau en Joost Schwarz klapte vanwege verschil van inzicht op het laatste moment waardoor bondscoach Ronald Florijn voor een herverdeling koos.

Verhuizing
De fysiek sterke Sjoerd Scheper kwam over uit de dubbelvier naar de dubbeltwee en vervangt Schwarz, die naar de skiff is verhuist. In dat nummer pakte hij vorig jaar de zilveren medaille bij de Coupe de la Jeunesse. Voormalige reserve Felix Mebius heeft op zijn beurt de plek van Scheper in de dubbelvier overgenomen.

Eremetaal
Die laatste ploeg met verder Guus Mollee, Willem Stoop en David van Velden lijkt van de drie nu de beste papieren te hebben voor eventuele eremetaal. Bij de laatste wedstrijden toonde deze boot ook al behoorlijke snelheid. Duitsland, Tsjechië en Groot-Brittannië hebben in ieder geval ook sterke boten. Wat de andere twee ploegen kunnen met zo’n korte voorbereidingstijd valt te bezien.

Lotingen, uitslagen en later ook beelden zijn hier te vinden.