Piramide als Coupe-oogst, ‘we voelden de druk’

Wedstrijden

Als je de medailles van de Nederlandse Coupegangers stapelt, kun je iets maken dat lijkt op een piramide. De basis wordt gevormd met vijf maal brons, daarop kunnen er drie van zilver worden gelegd. En één van goud, als piek. Nederland eindigde als derde in het landenklassement van de Coupe de la Jeunesse 2019. De NLroeiredactie had contact met een aantal van de blikkensprokkelaars.

Janna Zwolle (RIC), Fréderique Pals (De Hoop), Kiene Remijn en Roos Luteijn (beiden de Amstel) hebben een flink aandeel in de Hollandse prijzenpot. Het begon met zilver in de acht, daar werd in de vierzonder goud (op YouTube) en zilver aan toegevoegd.

Ongeloof
“De race in de acht was een prachtig begin van de Coupe. We realiseerden ons dat winnen mogelijk was geweest. In de vier hebben we ons plan uitgevoerd . Dat hadden we thuis tot in detail geoefend. Zaterdag waren we zo bezig met hard racen dat we niet doorhadden hoe we lagen. We geloofden eigenlijk ook niet dat we gewonnen hadden. Pas op het podium begon het door te dringen”, verklaarde het kwartet.

Waarmaken
Ze vervolgen. “Zondag was de finale onze vijfde race van dit toernooi. We voelden ook meer de druk dat er iets van ons verwacht werd . Alsof we moesten waarmaken dat we op zaterdag hadden gewonnen. Veel minder de ‘underdog’. Toch lukte het om weer een goeie race neer te zetten. We zijn echt wel trots op onszelf. Het was een geweldig seizoen en twee zilveren medailles en goud als beloning is zó gaaf.”

Puntje-puntje
Tomba Morreau (Het Spaarne) won met Hidde Lycklama (Willem III) zaterdag zilver in dubbeltwee, hij zegt: “Het was ongekend spannend. We hebben de gehele wedstrijd met de Italianen puntje-puntje gelegen. Zuur dat we net niet wonnen, maar het was wel een heel gave race..” In hetzelfde veld slaagde het duo er zondag niet in de finale te halen. ,,We moesten al heel vroeg aan de bak en waren nog te moe van zaterdag. Dat gold eveneens voor de Italianen, want ook zij haalden het niet. Gelukkig lukte het ons wel de B-finale van hen te winnen en onze tijd zou in de A-finale goed voor zilver zijn geweest. We waren toen meer hersteld. Het kwam trouwens vaker voor dat de medaillewinnaars van zaterdag, zondag de finale mistten. Die spannende races zijn nu eenmaal heel zwaar.” 

Misrekening
Daan van der Hoeven won zondag met Julius Rupert (beiden Spaarne) brons in de tweezonder, hij kijk terug op een enerverend wedstrijdweekeinde. “Zaterdag wonnen we de voorwedstrijd met gemak waardoor we dachten de finale ook wel even te kunnen winnen. Dat was een flinke misrekening, want we gingen met teveel overmoed van start. Dat was een harde les. Maar het is niet voor niets een leertoernooi. Vandaag gingen we met frisse moed van start. We hadden lang de leiding. Uiteindelijk werd het brons, ook prachtig.”

Eindsprint
Jaap Noordman (Die Leythe) had met Lancelot Bloemen (De Hoop), Robert Pluymert (Jason) en Jaap Worm (Willem III) een andere toernooi-indeling.
“Zaterdag was een heel erg goede race en het brons was een mooi resultaat. We waren vooral bezig met onze eigen wedstrijd en je kent je tegenstanders nog niet. Dan is het extra mooi als het dan ook nog een medaille oplevert.” Gisteren bleven ze in hun vierzonder steken op een vierde plaats. ,,Eigenlijk ging het weer heel goed, alleen in de eindsprint ging het mis. We kwamen met 250 meter te gaan zelfs tot een halve boot van de nummer 1, maar toen wilden we te graag en kregen we ook stuurproblemen” , aldus Noordman.

De resultaten.