Siegelaar: ‘We zijn op elk scenario voorbereid’

Achtergrond Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Zondag neemt Olivier Siegelaar het met zijn acht van Oxford op tegen de universiteitsploeg van Cambridge in de 163e editie van de Boatrace. Bij winst is hij de derde Nederlandse man die het eeuwenoude evenement op zijn naam schrijft.

“De zenuwen beginnen wel te komen nu. Deze week is zo’n moment dat je begint te snappen waarom dit evenement zo bijzonder is. Het is óf goed óf slecht, wat er ook gebeurt. Als je wint ben je de koning en als je verliest de loser. Roeien op zijn puurst als je het mij vraagt. Ik kan haast niet wachten om aan de start te liggen”, vertelt Siegelaar enthousiast vanuit Londen, waar de ploeg deze week in een hotel bivakkeert.

Favoriet
Sinds de sparsessie met Nereus die in een gelijkspel eindigde, is het niveau van Oxford volgens hem nog verbeterd. “Daarna hebben we nog een fixture gehad tegen Leander en die wonnen we ruim, terwijl Cambridge daar eerder in korte stukjes van verloren heeft.” Samen met het op papier surplus aan individuele kwaliteiten plaatst dat Oxford in de favorietenrol, al wil Siegelaar daar zelf niet al te veel van weten. “Het is leuk dat anderen dat zeggen, maar het is de charme van de Boatrace dat je op elk mogelijk scenario voorbereid moet zijn. Het kan altijd anders lopen dan je denkt.”

Omstandigheden
De winnaar van olympisch brons in Rio de Janeiro doelt daarbij onder andere op het lastige parcours van de rivier de Theems en de weersomstandigheden die een grote rol kunnen spelen. Het is vaker gebeurd dat er tijdens de race boten zonken. “We moeten nu vooral zorgen dat de scherpte er niet afgaat. Wie zijn hoofd het koelst houdt onder de meest bizarre omstandigheden wint vaak. Maar als we onze beste race varen komt het goed.”

Pinsent
Ondertussen geniet hij van de laatste hectische dagen. “Er gebeurt elke dag wel iets. Zoals een uitleg van kamprechter een meervoudig olympisch kampioen Matthew Pinsent en interviews en fotosessie. Maar ook komen voormalig winnaars langs om hun verhalen met ons te delen. Heel inspirerend allemaal. Daarnaast analyseren we dagelijks races uit het verleden. Er komt duidelijk meer bij kijken dan een gewone wedstrijd. Dat maakt het zo bijzonder.”

Tentamen
Ondanks dat de ploeg deze week tweemaal per dag traint op het Boatrace-parcours op de Theems, is de voormalig roeier van Het Spaarne en Laga ook nog druk met studieopdrachten. “Nee, ze houden er op de universiteit geen rekening mee dat ik mee doe. Ik ben as we speak bezig met een belangrijke opdracht die ik vrijdag moet inleveren en op maandagochtend na de Boatrace heb ik zelfs een tentamen. Ik zal er rechtstreeks met een taxi vanuit Londen heen gaan.”

©NLroei, 30-3-2016