Lichte vier: racen alsof het de allerlaatste is

Achtergrond Voorpagina

Vandaag gaan de achten op medaillejacht. Dat doet de lichte vier zonder stuurman van Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Tim Heijbrock ook. Heijbrock vertelt hoe het aan boord eraan toegaat.

Aiguebelette – In de halve finale gleed tussen de Denen en de Nieuw-Zeelanders de romp van de oranje boot over de finish. Die voorronde gaf deze drie toegang tot de eindstrijd bij deze wereldkampioenschappen. Via de andere schifting hadden Zwitserland, Italië en het op thuiswater roeiende Frankrijk zich geplaatst. Zwitserland lijkt er in dit veld met kop en schouders bovenuit te steken.

Met het startbewijs voor de Olympische Spelen op zak, gaat Heijbrock met zijn strijdmakkers vandaag knokken om de medailles. Na de halve finale blaakte ‘de boeg van het blok’ van zelfvertrouwen. “We roeiden hard, zonder dat het veel moeite kostte, even leek het erop dat we als eerste over de finish zouden komen, dat riep ik ook. Dat stimuleert. We gingen er nog harder door.”

Op scherp
Doorgaans zegt Heijbrock niet veel tijdens trainingen. “Maar de laatste weken neem ik vaker het woord. Ik probeer de hoofd- en bijzaken te scheiden. En de boel op een positieve manier op scherp te zetten.”

Aanjager
Heijbrock is als meest ervaren man aan boord min of meer de aanjager. “Vanaf het begin dat we in deze samenstelling bij elkaar zitten, ben ik ervan doordrongen dat tijd schaars is. We moeten er staan in Rio, en we moeten er staan bij dit WK. Er is geen tijd voor getreuzel, de ontwikkeling zal snel moeten gaan.”

Positief
Hij probeert niet de betweter uit te hangen, terwijl hij het enige bemanningslid is met olympische ervaring. “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo veel aan het woord tijdens het voorseizoen. Het gaat erom dat de juiste dingen op het goede moment worden besproken. Het is een cliché, maar het positieve benadrukken stimuleert meer dan het negatieve onderstrepen. “

Verademing
De aanjager is blij met de samenstelling van het team waarvan hij deel uitmaakt. “Onze nieuwkomer Jort van Gennep past er prima bij. Ik weet nog goed dat hij voor het eerst met ons meeroeide en aangaf het een verademing te vinden eindelijk eens in een boordboot te varen die recht lag.”

Ongewijzigd
Heijbrock heeft geen zin vooruit te blikken naar nieuwe selectieronden voor de Olympische Spelen. Zijn slagman Bjorn van den Ende was eerder deze week daarover al glashelder door te stellen dat hij met een ongewijzigde bemanning wil afduwen richting Rio de Janeiro. Daarmee zit de deur dicht voor de Muda’s.

Ploeg Heijbrock
Toch zegt Heijbrock er iets over als hem wordt gevraagd of zijn huidige ploeg de beste is waarin hij ooit heeft geroeid. “Absoluut niet.” Hij laat een stilte vallen. En grijnst vervolgens zo breed mogelijk: “skiffteam Tim Heijbrock is tot dusver veruit het allerbeste waarvan ik deel heb uitgemaakt.” Zo won hij solerend De Telegraaf Beker.

Reupen
Na hun formidabele halve finale gaf ploegcoach Jeroen Spaans stralend aan dat hij eindelijk roeien en geen reupwerk zag bij een belangrijke wedstrijd van zijn succesploeg. Heijbrock had gedaan alsof het zijn laatste race betrof. Mocht het vandaag weer zo gaan, dan is het podium binnen bereik voor de firma Van Gennep, Pijs, Heijbrock & Van den Ende.