Drie kansen op Nederlandse medailles

Voorpagina Wedstrijden

Morgen staan bij de wereldkampioenschappen de laatste zeven finales op het programma. Met de vrouwen en mannen acht en de lichte vier-zonder heeft Nederland nog drie ijzers in het vuur.

Aiguebelette – Ook de andere vier velden beloven iets moois te worden. De mastodonten in de skiff bijvoorbeeld, maar ook de sterke velden in de dubbeltwee spreken tot de verbeelding. NLroei bespreekt aan de vooravond van de laatste finaledag alle velden.

Asoumanaki
De eerste race die we morgen gaan zien is die van de vrouwen dubbeltwee, een veld dat ongekend sterk is in de breedte. Toch kent de finale een grote verrassing. Griekenland won haar halve finale en ligt in een van de middelste banen naast favoriet Nieuw-Zeeland. Een klein wonder, want aan boord zit de pas 18-jarige Sophia Asoumanak, die bij afgelopen Junioren WK nog de zilveren medaille achter Marieke Keijser behaalde. Ze hield met Polen en Duitsland zowel het sterke Australië als levende legende Ekatarina Karsten uit de finale. Nieuw-Zeeland lijkt de beste papieren te hebben en Polen en Litouwen zijn sterkte kandidaten voor zilver en brons.

Sinkovic
Alle zes finalisten van de mannen dubbeltwee eindigden in de halve finales binnen twee seconden, dus spanning is morgen gegarandeerd. Het is duidelijk dat de Kroatische broers Sinkovic favoriet zijn en dat de voormalig Duitse skiffeur Marcel Hacker met zijn kompaan Stephan Krueger de grootste uitdager is. Maar het over de hele linie opvallend sterk presterende Litouwen, het ervaren Australië en de verrassende Nieuw-Zeelanders maken ook zeker kans. Wij zetten in op Kroatië, dan Duitsland en brons voor Litouwen.

Medaille?
Iedereen zal morgen bijzonder benieuwd zijn naar hoe Nederlandse lichte vier het eraf gaat brengen. Waren ze voor dit toernooi slechts een kandidaat voor een finaleplek, na hun sterke halve eindstrijd lijkt er misschien zelfs wel meer in het vat te zitten. Zwitserland is absoluut de ploeg in vorm, maar daar achter wordt het dringen. Frankrijk, Italië, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland kunnen op hun beste dagen allemaal een medaille pakken. Van hen ogen Frankrijk en Denemarken vooralsnog het sterkst.

Vorm
De vrouwen acht is nog zo’n veld waar het achter de waarschijnlijke winnaar (Verenigde Staten) nog alle kanten op kan gaan. Canada lijkt vooral op basis van het verleden het meeste aanspraak te kunnen maken op zilver, maar net als Nederland is het alweer bijna een week geleden dat de ploeg hun eerste en enige race dit WK heeft gevaren. Nederland oogde toen opvallend sterk, maar hebben de vrouwen deze vorm vast kunnen houden? En was het voor de Britten en Russen een voordeel nog een keer de baan over te gaan? De Kiwi’s hebben versterking van de twee-zonder die vandaag zilver won, dus is zeker medaillekandidaat.

Tufte
Na de vrouwen acht is het tijd voor de skiffeurs. Een ongelofelijke sensatie dat de 39-jarige Olaf Tufte voor het eerste sinds 2011 weer in de A-finale van de skiff ligt. Vermoedelijk doet hij niet meer mee om de prijzen. Olympisch kampioen Mahe Drysdale lijkt de beste van iedereen. Achter hem maken vooral de Litouwer Griskonis en de Kroaat Damir Martin indruk. Maar schrijf de Cubaan Fournier Rodriguez niet af. Stilletjes plaatste hij zich steeds op het nippertje voor de volgende ronde, maar je weet nooit wat hij in de finale doet. Over de vorm van wereldkampioen Ondrej Synek weten we nog niet alles. We zullen het morgen zien.

Zeeman
De vrouwen skiff lijkt een prooi te worden voor Kim Crow. De Australische is sinds het wegvallen van wereldkampioene Emma Twigg verreweg de beste van iedereen. Achter haar zullen Jingli Duan, olympisch kampioen Mirka Knapkova vermoedelijk om zilver vechten. Of kan Jeannine Gmelin uit Zwitserland voor een stuntje zorgen? Neerlands hoop ligt bij de Carling Zeeman die zich verrassend voor de finale plaatste. De Canadese blijkt Nederlandse ouders te hebben.

Holland Acht
De traditionele afsluiting van de WK is er natuurlijk voor de mannen acht. De ogen zijn uiteraard gericht op wat de Nederlandse prioriteitsboot op het water kan leggen. Met Groot-Brittannië en Duitsland als absolute topfavorieten zal het moeilijk worden om goud te halen, maar volgens de roeiers is niets onmogelijk. Maar ook brons zal een absolute topprestatie zijn. Nieuw-Zeeland en Rusland lijken daarvoor de belangrijkste concurrenten. Net als bij de vrouwen plaatsen enkel de eerste vijf boten zich voor de Spelen. Wat dat betreft is het goed dat Italië zich onverwacht voor de finale kwalificeerde. Die lijken hun hoogtepunt al te hebben gehad.