Lichte dubbeltweeën zwaar in problemen

Voorpagina Wedstrijden

De Nederlandse B en C finalisten hebben vandaag hun taak volbracht. De Muda’s werden vierde in de C-finale, de lichte vrouwen eindigden daarin op een tweede plaats. Lisa Scheenaard skiffte een rappe tijd. Van Rooijen/Hogerwerf kwalificeerden voor het IOC de twee voor Brazilië.

Aiguebelette – De riggers kunnen eraf, de vakantie lonkt, maar de sfeer rondom de dubbeltweeën die lagen uit te druipen op de stellingen werd getekend door frustratie en verdriet. Alsof de boten huilden van teleurstelling.

Een uur na de wedstrijd staan de Muda’s erbij als gebroken mannen. “Het is verschrikkelijk. We zijn tijdens dit toernooi 30 jaar ouder geworden. Het was kut. Zwaar kut. Schrijf dat maar op. Of mag dat niet? Het is ons gevoel.”

Drama
De mannen onderstrepen hun persoonlijk leed. “Roeien is ons leven. Rio was onze droom. Daar gaat een streep doorheen. We komen over een tijdje met een verklaring. Dit is een drama. Dat is duidelijk.”

Pensionering
De eens zo olijke tweeling gaat zich bezinnen op de toekomst. Daarbij wordt niet uitgesloten dat zij het roeien de rug zullen toekeren. Met de leeftijdssprong van drie decennia in een week, zien ze hun pensionering ook naderen. “Dat kan gaan gebeuren, maar eerst laten we de boel bezinken.”

Leeg
Maaike Head en Ilse Paulis waren begrijpelijkerwijs ook treurig. “We hebben er vandaag uit gehaald wat erin zat. Emotioneel zijn we nu leeg. We balen enorm van de loting eerder deze week”, zei Head.

Last minute
Acceptatie is er nog niet. “Het is moeilijk te verteren dat we de achtste tijd hadden in kwartfinale en nu als veertiende zijn geëindigd? We gaan ons er overheen zetten. Maar nu eerst op vakantie. Over de toekomst doe ik nu geen uitspraken.” De deur naar Rio staat voor de dubbeltweeën op een kier. Via Luzern kan er nog een lastminute-ticket worden behaald.

Talent startklaar
Voor beide dubbels zijn ook andere bemanningen denkbaar. Het bondspeloton goede vrouwelijke lichtgewichten kan worden versterkt met supertalent en juniorwereldkampioen Marieke Keijser. Bij de mannen staat onder andere senior-B-talent startklaar.

Bespreekgevalletje
Met een negende plaats kwalificeerde het tweetal Hogerwerf/Van Rooijen de ongestuurde twee volgens de IOCeisen (beste elf). Deze prestatie zal een bespreekgevalletje zijn op de burelen van NOC*NSF want aan de eis van de sportkoepel (beste zes) is nog niet voldaan. De vrouwen zullen nu gebrand zijn op een medaille in de acht, een flitsende start is daar volgens coach Verdonkschot essentieel voor.

NL-top 4
Skiffeuse Scheenaard roeit ongemerkt een goed toernooi. De internationale federatie grijpt haar bootklasse aan om de roeisport mondiaal breder vertakt te doen laten lijken. Daar komt bij dat het skiffniveau steeds verder stijgt. De Eindhovense werd vijftiende van de wereld. “De weersomstandigheden waren niet zo snel, maar mijn tijd van 7.33.77 is volgens mij de op drie na beste van Nederland”, zei ze met gepaste trots.