Siegelaar (Oxford): ‘Zijn zij beter of zitten wij slecht te roeien?’

Achtergrond Voorpagina

Gisteren hielden op de Theems in Londen de achten van Nereus en Oxford elkaar in evenwicht. De Amsterdammers wonnen nipt de eerste sparsessie van ongeveer negen minuten, Oxford iets ruimer de tweede. Zowel Olivier Siegelaar, die op 2 april zijn roeicarrière met winst in de Boatrace wil afsluiten, als Nereusroeier Michiel Oyen zijn tevreden met het resultaat.

De donkerblauwe ploeg uit Oxford werd in het eerste deel van de zogeheten fixture flink onder druk gezet door de Nereïden. “Het was denk ik heel goed dat we tegen deze jongens hebben geroeid. Wij zijn geconditioneerd om 20 minuten hard te roeien en zijn daardoor ook op een korter stuk misschien wat minder snel weg. We wisten dat Nereus snel kon starten, maar het leek wel alsof ze een 500 meter maximaal deden, zo hard spoten ze weg”, sprak Siegelaar na afloop.

Zelfvertrouwen
Zijn boot kwam zelfs bijna op een bootlengte achterstand, iets wat bij de Boatrace meestal desastreus uitpakt, omdat de leidende ploeg dan de koers mag bepalen. “Achteraf was het goed dat dit gebeurde. Ondanks dat je weet dat je het niet moet doen, ga je toch even aan jezelf twijfelen. ‘Zijn zij nou zoveel beter of zitten wij nou zo slecht te roeien?’ zijn vragen die dan opkomen. Gelukkig bleven we alsnog in onszelf vertrouwen en konden we ons goed herpakken. Terwijl we de buitenbocht hadden, kwamen we terug tot één poppetje.”

Techniek
De tweede sparsessie werd vanwege de stroming en de tijdsdruk – de Nereïden moesten weer op tijd terug naar het vliegveld – op exact hetzelfde stuk gevaren, tegen de eigenlijke richting van de Boatrace in. Dit keer had Oxford de lange binnenbocht en kon dat voordeel uitbuiten. Op de finish was het verschil ongeveer 3/4 lengte. Siegelaar: “Daar roeiden we technisch ook net wat beter dan in het eerste stuk. We hebben vrij hard door getraind dus goed te zien dat we alsnog voldoende inhoud hebben.”

‘Supergaaf’
Ook Nereus-boegroeier Michiel Oyen kijkt met plezier terug op de races. “Het blijft natuurlijk Oxford en racen op de Theems. Dat is supergaaf. Het is jammer dat we niet die tweede sessie ook wonnen, want dan waren we ook nog eens de betere ploeg. Maar je kan niet alles hebben. Je moet wel in ogenschouw nemen dat zij over vier weken topfit zijn. Wij zitten nog in een opbouwfase en zaten pas een week in de acht. Tek daarbij op de extra kennis die zij hebben over de stroming en de wind.”

Sparringpartner
De voormalige roeier van Die Leythe had daarentegen absoluut niet het gevoel tegengewerkt te zijn door de Britten. Iets wat vooral bij Cambridge in eerdere gevallen zoals vorig jaar met de Holland Acht wel scheen te zijn gebeurd. “We hebben een prima boot en stuurvrouw gekregen en zijn met alle égards behandeld. Volgens mij wilden zij gewoon een goede sparringpartner en die hebben ze gekregen.”

Doelen
Het is de bedoeling dat de acht van coach Diederik Simon bij aankomende wereldbeker voor Nederland uit gaat komen, al zijn daar volgens Oyen nog steeds geen definitieve toezeggingen over. Ondertussen maakt Siegelaar zich op voor de laatste weken richting de Boatrace. “Ik denk dat we er goed voorstaan. Vorige week wonnen we van Oxford Brookes, die op hun beurt Cambridge hebben verslagen, dus dat zegt wel wat. Volgende week starten we nog tegen Leander en dan denk ik dat we er wel klaar voor zijn.”

Beelden van de races zijn hier te vinden.

©NLroei, 6-3-2017