Samenstelling Nieuw-Zeelandse armada bekendgemaakt

Algemeen

De Nieuw-Zeelanders maakten afgelopen week bekend met welke boten en bijbehorende bemanningsleden zij dit seizoen de internationale strijd aangaan op de wereldbekers van Poznan en Luzern en bij de Henleyregatta.

Voor maar liefst 39 roeiers in verschillende boten staat de poort naar de wereldkampioenschappen in Sarasota-Bradenton (VS) van eind september open. De wedstrijden die daaraan voorafgaan zijn bepalend voor de definitieve plaatsing. Deze selectieprocedure is vernieuwend, en bekende gezichten van Mahe Drysdale, Eric Murray, Hamish Bond en Genevieve Behrent zitten er niet tussen.

Prioriteit
De prioriteit wordt gelegd bij de kleine boottypes. Tevens wil de roeibond in eigen land de ontwikkeling van de roeiers in de beide achten de komende twee jaar versterken. Bij die kleine nummers zullen de ogen gericht zijn op Robbie Manson. Hij werd elfde in Rio in de mannen dubbeltwee. In het verleden zat hij Drysdale al eens op de hielen en eerder deze maand won hij het nationale kampioenschap en nu zet hij in op internationaal succes in de skiff.

Prolongeren
Landskampioene bij de zware vrouwen Zoe McBride gaat weer terug naar de lichte klasse. Als lichtgewicht skiffte zij in Rotterdam naar de wereldtitel. Ze roeit met Jackie Kiddle in de lichte dubbel. Kiddle won vorig jaar wk-zilver als sb’er in dat nummer. Zij volgen de wereldkampioenen uit 2015, Julia Edward en Sophie Mackenzie op. Dat tweetal stopte na een tegenvallend optreden bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Mannenacht
De mannenacht eindigde in Rio kleurloos als zesde. Zes bemanningsleden, waaronder stuurman Caleb Shepherd, blijven in de tienkoppige selectie. De meest opvallende nieuwe naam is James Lassche, hij werd vijfde bij de spelen in de lichte mannenvierzonder. Naast hem is ook voormalig ploeggenoot Jamie Hunter overgestapt uit de lichte categorie. Ze zeggen niet alleen te zijn geswitcht vanwege het schappen van de lichte vier op het olympisch programma, maar ook omdat ze op zo’n laag gewicht te weinig plezier meer haalden uit hun sport.

Scown
Bij de vrouwenacht is Rebecca Scown opvallend, zij won olympisch zilver in de vrouwen tweezonder. Kirstyn Goodger is de meest onbekende. Haar enige internationale ervaring is de wk voor junioren in 2009. Ze won toen zilver in de meisjesacht.