Voorbeschouwing OS Tokyo: de eerste dag

Voorbeschouwing

Vannacht gaat – eindelijk – het roeitoernooi van de Olympische Spelen van start. Tijdens de eerste races op het Sea Forest Waterfront in Tokyo komen alle zware scullboten in actie. Voor Nederland zijn dat liefst zes boten. Skiffeur Finn Florijn bijt om 2:20 uur (Nederlandse tijd) voor oranje het spits af.

Meedoen met de NLroeiToto? Doneer hier voor 18 uur vanavond en ontvang tijdig toegang tot de Toto! De deelname sluit vanavond om 23:59 uur.

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de dubbelvier bij de mannen die als topfavoriet aan de start ligt. Grootste concurrenten zijn duidelijk de Italianen. Zij waren op hun thuiswater in Varese dit voorjaar bij de Europese kampioenschappen nog sneller dan het oranje-kwartet. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren in Luzern echter weer bijna zo dominant als bij de wereldkampioenschappen van 2019 en het EK van 2020. In de voorronde (starttijd 4:30 uur) lijken ze hun belangrijkste tegenstrevers te ontlopen. Australië, dat in 2019 nog als vierde eindigde en daarna niet meer aan internationale wedstrijden mee kon doen, zal nog een vraagteken zijn.

Dubbeltwee
Ook Stef Broenink en Melvin Twellaar zijn op een goede dag podiumkandidaat. Het probleem in hun veld is alleen dat de verschillen minimaal zijn en er geregeld verschuivingen zijn te noteren. Zeker acht ploegen zullen in staat kunnen zijn een medaille mee naar huis te nemen. Wereldkampioen China is desalniettemin topfavoriet. Ook bij de laatste wereldbeker in Luzern waren zij de snelsten. Ook Ierland wint geregeld medailles. Daar achter is het dringen met onder andere Europees kampioen Frankrijk, de winnaar van de laatste wereldbeker Polen en het sterke Zwitserse duo. Ook Groot-Brittannië moet in de gaten gehouden worden. Zij treffen de Nederlanders in de voorwedstrijd van (3:50 uur).

Routiniers
Met spanning zal ook worden uitgekeken naar het eerste optreden van de vrouwen dubbelvier om 4:50 uur. Na een uitstekend EK zakte het kwartet met de routiniers Laila Youssifou, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Nicole Beukers door de ondergrens bij de wereldbekerrace van Luzern. In Sabaudia waren ze al beter, maar vermoedelijk nog niet goed genoeg voor olympisch eremetaal. De vraag is of de ploeg in het laatste trainingskamp in Pusiano nog een beslissende stap heeft gezet. Om China te verslaan zal het echter nog steeds niet genoeg zijn. Zij lijken al enige tijd onverslaanbaar. Nederland zal met de usual suspects Duitsland, Polen en wellicht ook Italië vechten om de andere medailles.

De Jong/Scheenaard
De dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard (4:20 uur) kan op zijn minst een outsider voor een medaille genoemd worden. Bij het laatste mondiale toernooi van 2019 pakten ze nog de bronzen medaille. Roemenië en Nieuw-Zeeland zijn normaal gesproken de favorieten, maar laatstgenoemde ploeg verving ten opzichten van de gouden WK in Linz de helft van de bemanning. Nederland is met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een goede kanshebber op eremetaal. Litouwen is een gevaarlijke outsider. Dit jaar varen ze weer met hun bronzen boot van 2016 waarmee ze al zilver pakten bij afgelopen EK. Tijdens de voorwedstrijd zijn zij de belangrijkste concurrent van de ploeg van coach Isabelle Jacobs.

Reserves
De skiffeurs Sophie Souwer en Finn Florijn zijn officieel de reserves van de andere ploegen. Voor medailles komen beiden vermoedelijk niet in aanmerking, al zal Souwer (starttijd 3:20 uur) zeker in staat moeten kunnen zijn uiteindelijk de finale te halen. In dit veld is nieuwkomer Hanna Prakatsen (Rusland) de grote favoriet nadat zij dit seizoen alles met overmacht won. Tweevoudig wereldkampioen Sanita Puspure zal echter hopen dat de Russische onder de druk van de Spelen zal bezwijken. Met Kohler (USA), Lobnig (Oostenrijk), Gmelin (Zwitserland) en routinier Emma Twigg (NZL) zijn er in elk geval genoeg andere andere finalekandidaten.

Florijn
Florijn won op zijn beurt de onderlinge selectie van Amos Keijser voor de skiffplek. Dit ondanks een matig optreden in Luzern toen de Leidse jongeling zichtbaar vermoeid was door het zware trainingsregime van bondscoach Eelco Meenhorst. Indien goed hersteld zal de zoon van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn zeker in staat moeten zijn de halve finale te halen. Voor de eindstrijd met kanonnen als Oliver Zeidler, Kjetil Borch en Sverri Nielsen zal hij vermoedelijk nog niet goed genoeg zijn. Met vice olympisch kampioen Damir Martin, de ervaren Griskonis uit Litouwen en de Canadees Trevor Jones is de finale snel vol.

De loting van de eerste dag is hier te vinden. Eurosport zendt de hele week alle roeiwedstrijden rechtstreeks uit. De NOS begint vrijdagmiddag met uitzenden. Hier staat een complete NLroeiprognose van alle elf Nederlandse boten.