Voorbeschouwing 40e Hel van het Noorden

Voorbeschouwing

De Hel van het Noorden wordt morgen voor de 40e keer in Groningen georganiseerd. Het belooft een pittige editie te worden. Een flink aantal roeiers zal de voorspelde harde tegenwind, regen en mogelijk hagel moeten trotseren.

Ondanks de pas laat gehouden wereldkampioenschapen zijn opvallend veel bondsroeiers present. Bondscoach Josy Verdonkschot stelde het evenement voor zijn roeisters zelfs verplicht. Dit ook om een lat te leggen voor een aantal zogeheten ‘meetrainers’ van de roeibond, die dit najaar vechten om aansluiting bij het nationale team.

Wil jij ook bijdragen aan de site die je nu gratis leest? Doe dan mee aan onze crowdfundingsactie en klik hier!

Kwaliteit
Zeker de vrouwen skiff is daarmee van kwalitatief hoog niveau. WK-finaliste Lisa Scheenaard neemt het daarin op tegen de vier wereldkampioenen uit de vrouwendubbelvier. Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers zijn erkende hardroeiers in de soloboot en met onder andere Karolien Florijn, Roos de Jong en herintreder Laila Youssifou liggen er ook voldoende outsiders aan de start.

Lichtgewichten
Grote afwezige is zilveren WK-medaillist Marieke Keijser. Met de deelname van Amber van Zomeren bij de zware vrouwen, is nationale equipe-roeister Amber Kraak de grote favoriet in het lichte veld. Zij krijgt vooral concurrentie van een flinke groep opkomende U23-talenten, waaronder het viertal dat zilver won bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar in Plovdiv.

Boordroeisters
Van de nationale boordroeisters ligt vanwege uiteenlopende redenen uiteindelijk slechts één twee aan de start op het Eemskanaal. José van Veen en Aletta Jorritsma zijn hierdoor meteen de te kloppen twee, al moet blijken of hun minder intensieve voorbereiding – ze zijn pas weer een maand terug in training – voldoende is om drie tweetjes met bondsaspiraties voor te kunnen blijven.

Meetrainers
Voor de combinaties van Marleen Verburgh/Kyra de Vries, Annemarie Bernhard/Lisanne Brandsma en Hermijntje Drenth/Willeke Vossen zal dit een belangrijke race worden. Aan de hand van deze resultaten en die van de profieltesten op de ergometer zal bekeken worden of sommigen van hen nog kunnen aansluiten bij de ploeg die Verdonkschot op het oog heeft voor de Spelen van 2020.

Scullers
Mannenhoofdcoach Mark Emke stelde de wedstrijd in Groningen niet verplicht. Desondanks maakt een groot deel van de scullers de reis naar het noorden. Van hen maakt de winnaar van vorig jaar, Abe Wiersma, een grote kans, maar met nationaal kampioen Koen Metsemakers en trainingsbeest Niki van Sprang liggen er genoeg andere kandidaten op de loer. Het Groningse talent Luuk Adema kan uithalen, hij werd bij afgelopen SB-WK al vierde in de dubbeltwee en was al bij de Tromp Boat Races goed in vorm.

Broers
De nationale boordroeiers laten de Hel bijna allemaal voor wat het is. Het zorgt ervoor dat twee koppels van broertjes de favoriet zijn voor de winst. Op papier lijken Lex en Koen van den Herik de beste papieren te hebben. Lex – die Nederland vertegenwoordigde in de twee-zonder – werd twee keer op rij wereldkampioen in de acht-onder-23, Koen deed dat twee jaar terug bij de junioren. De gebroeders Rienks zullen daarentegen vermoedelijk fitter aan de start verschijnen. Ook het Triton-duo Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen is een kanshebber.

Tibben
Bij de lichte mannen doet er een hele rits kanshebbers mee, maar gevestigde namen zitten er niet bij. Favoriet lijkt daardoor de nog relatief onbekende Obbe Tibben. Vorig jaar maakte hij reeds indruk met zijn vermogen maar viel zijn seizoen door een val met de fiets in het honderd. Dit najaar stapte hij over van ‘t Diep in Steenwijk naar Skøll in Amsterdam en roeide bij de Tromp Boat Races al naar een indrukwekkend snelle tijd. Luzern-deelnemer Koen van Brussel lijkt zijn belangrijkste concurrent.