Dit weekeinde: worldcup en Juniorenregatta München

Voorbeschouwing

Lichtgewicht skiffeuse Tosca Kettler is de enige Nederlandse deelnemer aan de wereldbekerwedstrijden die vandaag in Zagreb beginnen. De afvaardiging van de roeibond voor de internationale juniorenregatta in München is daarentegen een stuk groter. Bondscoach Thomas Notermans stuurt liefst veertien jongens en meisjes.

Je kan je ten eerste afvragen wat de meerwaarde is voor Kettler om helemaal naar Kroatië te reizen voor een wedstrijd. Op het Jarun-meer treft ze slechts vier andere roeisters die allen slechts gelden als subtoppers. De Tsjechische Kristyna Neuhortova is de enige die al eerder een finale roeide tijdens een internationaal toernooi. En dat terwijl volgende week in het nabij gelegen Duisburg een andere grote wedstrijd georganiseerd wordt. Vrijdagochtend vaart de roeister van Orca een zogeheten ‘race for lanes’, zaterdagochtend roeit ze al de finale.

Meivakantie
In Zuid-Duitsland zullen meer wedstrijden geroeid worden. De regatta van München geldt al decennia als een van de best bezette juniorenwedstrijden van de wereld. Meerdere sterke landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Italië laten daar hun ploegen ervaring opdoen. Notermans had het geluk dat voorafgaand aan deze wedstrijd de meivakantie was. Na het NK haalde hij alle toproeiers naar de Willem-Alexanderbaan en formeerde daar een aantal boten die de afgelopen anderhalve week daar ook trainden.

Willem III
De acht geselecteerde jongens zijn op zaterdag verdeeld over vier dubbeltweetjes. Het Willem III-duo David Luteijn en Dirrik Maitland lijkt daarvan de beste papieren te hebben. Luteijn won bij het NK de skiff in een bijzondere rappe tijd van 7:13,65, terwijl Maitland de week eerder gehouden Voorjaarsregatta op zijn naam schreef. In de finale van het NK finishte hij als derde, maar dat vanuit de minder gunstig gelegen baan 5 en slechts op ruim een seconde van de winnaar.

Van der Werff/Bakker
Of deze Amsterdamse twee het snelste zal blijken van de Nederlandse ploegen valt echter nog te bezien want ook de combinatie van Lucas van der Werff (eveneens Willem III) en Bjorn Bakker van Wetterwille kan hoge ogen gooien. Van der Werff behaalde bij de nationale kampioenschappen het zilver op slechts 0,33 seconde van Luteijn en Bakker was als vierde finisher nog niet eens twee tellen langzamer dan de kampioen.

Dubbelvier
De andere finalisten Sam Yates (Die Leythe) en Juan Poppeliers (De Maas) vormen een boot en ook Koen de Gunst (RIC) en Robbe van Hulst (De Hertog) zijn samen gezet. Op zondag zullen de acht jongens in dubbelvieren aan de start verschijnen. De op- en samenstellingen daarvan zal Notermans aan de hand van de resultaten van zaterdag op dat moment bepalen.

Kuiper
Bij de meisjes is nationaal kampioene Luna Kuiper (Het Spaarne) gekoppeld aan de nummer 4 van het NK, Ilva Boone (Cornelis Tromp). De nummers 2 en 3 van de skiff, respectievelijk Marieke Middag (Willem III) en Sarah Rüger (Naarden) vormen een dubbelvier met nationaal kampioene tot en met 16 jaar, Teuntje Mollee (Het Spaarne) en haar verenigingsgenoot Amély Carrière, die vanwege een blessure niet mee kon doen aan het NK. Beide boten starten zondag ook in deze opstelling.

Meer informatie over de wereldbeker in Zagreb vind je hier. Startlijsten en resultaten van München zijn daar te vinden.