IOC-Baas: vaccin voor sporters niet verplicht, toeschouwers spelen mogelijk

Algemeen

Sporters die aankomend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Tokyo worden niet verplicht zich te laten inenten tegen het coronavirus. Dat liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren weten tijdens een werkbezoek in de Japanse hoofdstad.

Verplichte vaccinatie is volgens de IOC-baas een brug te ver. ‘‘We zullen wel een beroep doen op de atleten om zich te laten vaccineren, want het is een uiting van respect naar medesporters en de Japanse organisatie’’, aldus Bach.

Toeschouwers
Afgelopen maandag beloofde hij dat het IOC zich zal inzetten om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk deelnemers en toeschouwers worden gevaccineerd voordat ze naar Japan afreizen, als er een vaccin beschikbaar is. Bach zei het volste vertrouwen te hebben dat er volgend jaar toeschouwers aanwezig kunnen zijn in de olympische stadions.

Persconferentie
De strengere coronamaatregelen die twee weken geleden in Nederland werden afgekondigd worden vanavond om 00:00 weer teruggedraaid. Dat betekent onder andere dat er in sportscholen weer groepslessen mogen worden gegeven, en tijdens het sporten groepjes van vier personen zijn toegestaan wanneer er anderhalve meter afstand wordt gehouden.