Jaar vrij nemen is geliefd in Nieuw-Zeeland

Algemeen

Het Nieuw-Zeelandse roeien zal er het komende jaar anders voor staan dan in de afgelopen periode. Dubbel olympisch kampioen Mahé Drysdale maakte bekend volgend jaar aan de kant te blijven en ook het iconische kiwi-pair gaat uit elkaar. Dat meldt de krant Stuff.

De weg naar Tokyo zal in 2018 worden ingeslagen. Drysdale kwam met de nationale roeibond in zijn land overeen dat hij een pauze mocht inlassen van twaalf maanden, om daarna de draad weer op te pakken richting Tokyo. De inmiddels 38-jarige skiffeur wil nog wel een olympiade doorgaan. Hij wil tot 2020 fit blijven en volgend jaar selecteren voor de nationale ploeg. De roeibond in Nieuw-Zeeland had atleten tot 18 november de tijd gegeven om een keuze te maken.

Concurrentie
Het bekende ‘kiwi-pair’ van Eric Murray en Hamish Bond gaat ook komend seizoen niet starten in de tweezonder, het nummer waar ze beroemd mee werden. Het sinds 2009 ongeslagen koppel maakt later in 2017 bekend hoe hun toekomst eruit zal gaan zien. Bond richt zich de laatste tijd op wielrennen en kondigt eveneens een sabbatical van twaalf maanden aan. Murray is herstellende van een operatie aan zijn knie. De kiwi’s leken stevige concurrentie te krijgen nadat de sterke Kroatische broers Sinković vorige week aankondigden de dubbeltwee te verruilen voor de tweezonder.

Vrouwen
Het zilveren vrouwenpaar van Nieuw-Zeeland met Rebecca Scown en Genevieve Behrent gaat ook opsplitsen. Genevieve Behrent zal in 2017 niet aan de start verschijnen en Scown gaat solo door in de zomer. Tweevouding wereldkampioen in de dubbeltwee Stevenson neemt ook een pauze.

Bijdrage
“Alle atleten die besloten hebben dat het tijd is voor een pauze hebben een enorme bijdrage geleverd aan onze sport. Ze hebben onze steun bij het nemen van een korte pauze voordat we vooruit gaan naar Tokyo”, zijn de woorden van technisch directeur Alan Cotter.

Twigg
Emma Twigg nam in de aanloop naar Rio al een jaar vrij voor een studie in Europa. Hierdoor lukte het de skiffeuse niet zich te kwalificeren voor de Spelen via de WK in 2015. Op het OKT in mei plaatste ze zich alsnog. In Rio werd de gedoodverfde medaillekandidaat vierde. Dit was een grote deceptie en de nog 29-jarige roeister besloot al na de olympische finale een punt te zetten achter haar roeicarrière, ze wilde tijd voor andere uitdagingen.