Broers Sinković gaan van vier naar twee riemen

Algemeen

Martin en Valent Sinković gaan vanaf gisteren tot aan de Olympische Spelen in Tokio verder in de twee zonder stuurman. De Kroatische broers zijn bekend van een succesvolle loopbaan in de dubbeltwee. “We beginnen weer vanaf het begin”, zegt het duo, vrij vertaald, in de Kroatische sportkrant HRT. Inmiddels zitten de eerste trainingen erop.

Na een bijna niet te evenaren olympische cyclus kondigden de broers afgelopen dinsdag een persconferentie aan over hun toekomst in relatie tot de roeisport. Samen met coach Nikola Bralic is besloten dat er niets meer te behalen is in het scullen. Dus de overstap naar het boordroeien lag voor de hand bij de ploeg. “We rekenen op jullie steun”, schreven ze toen ze het nieuws naar buiten brachten.

Inspanning
“We besloten dat het tijd was voor verandering”, zeggen de mannen. “We zijn nog te jong om met pensioen te gaan. We blijven wel samen, want samen zijn we het best. Het is tijd voor een nieuwe discipline.” Het duo ziet het als een nieuwe uitdaging en een nieuwe start. “We zijn ons ervan bewust dat deze verandering een enorme inspanning zal zijn omdat we technisch moeten veranderen”, zegt Martin Sinković. “We zijn er klaar voor, we zijn atleten en het is zeker dat we weer ons beste beentje voorzetten.”

Broederlijk
Kroatië heeft al een ‘broederlijke’ olympische medaille in dit nummer. In 2004 wonnen Sinisa en Niksa Skelin zilver in Athene. In april 2017 zal de nieuwe Sinkovićboot voor het eerst uitkomen op een wedstrijd tijdens het Kroaats kampioenschap. In mei staat bij de eerste wereldbeker in Belgrado de eerste internationale strijd gepland.

Trofeeën
Als scullkoppel hebben de mannen hun prijzenkast al voorzien van de nodige trofeeën, bestaande uit twee gouden EK-titels, drie gouden WK-medailles en ze betraden maar liefst acht keer de hoogste trede op het podium van een wereldbeker. Hun carrière in de dubbel werd afgesloten met het hoogst haalbare: een gouden olympische plak. De broers doen niet aan zilver en brons, zo lijkt.

Plannen
Steeds meer toproeiers spreken hun plannen voor de komende olympiade uit. Eerder waren er al berichten over Hamish Bond, Heather Stanning en Marcel Hacker.