Lichte mannen op laag pitje

Algemeen Voorpagina

Richting de Olympische Spelen van Tokio zal het lichte mannenroeien niet dezelfde ondersteuning vanuit de bond krijgen als de andere drie secties. Er zal ook geen aparte bondscoach voor hen worden aangesteld.

Dit is het gevolg van een eerste evaluatie binnen de KNRB na de voor het roeien zo succesvol verlopen Olympische Spelen. “We willen als eerste de medailles behouden die we hebben gewonnen”, stelt technisch directeur Hessel Evertse. “Die zijn binnengehaald door roeiers uit drie verschillende secties. Het is onze eerste prioriteit hen zo goed mogelijk te begeleiden.”

Pover
Dat het lichte mannenroeien minder ondersteuning krijgt is het gevolg van de povere prestaties van afgelopen jaar. De vierzonder kwam niet verder dan een plek achterin de B-finale en de lichte dubbeltwee van de Muda’s bereikte Rio niet eens. “Het is heel simpel. We hebben momenteel niet het niveau voor een volwaardig topsportprogramma. Ik laat me graag verrassen, maar ik denk niet dat het reëel is dat we nu een medailleboot kunnen formeren voor de aanstaande WK in Sarasota”, aldus Evertse.

Talentontwikkeling
Hij wijst naar een veronderstelde fysieke achterstand. “Onze jongens komen op de ergometer niet onder de 6.10 over twee kilometer, terwijl alle olympische finalisten 6.05 doen. Daarmee red je het dus niet.” De huidige lichtgewichten van het nationale team blijven echter wel onder de hoede van de bond. “We gaan niet niets doen, we zetten vooral in op het ontwikkelen van talent. Het zou zonde zijn als jongens als Jort van Gennep en Bart Roovers de kans niet krijgen verder te komen.”

Muda’s
Onder deze groep roeiers zitten in elk geval niet Tycho en Vincent Muda, tot voorheen Neerlands beste lichtgewichten, maar de broers zijn in onmin geraakt met de KNRB toen ze een jaar geleden niet accepteerden dat enkel Vincent mocht meedingen voor een plek in de olympische vier. “Ze staan momenteel niet op ons lijstje. Als ze al de besten waren, was dat internationaal ook niet voldoende. En als mensen al tien jaar bezig zijn en op een bepaald niveau zitten, moet je misschien kijken of het met andere mensen misschien wél lukt het vereiste niveau te halen.”

Spaans
Het is nog niet bekend wat er gebeurt met bondscoach Jeroen Spaans, die afgelopen jaren samen met mannenhoofdcoach Mark Emke verantwoordelijk was voor deze groep. “We moeten nog overleggen wat we met Jeroen gaan doen. Pas 1 december horen wij hoeveel geld we van sportkoepel NOC*NSF zullen ontvangen. Pas dan kunnen we besluiten hoeveel sporters we kunnen begeleiden en kunnen we daarna ook de technische staf definitief samen stellen.”

Begeleiding
Hoofdcoaches Mark Emke en Josy Verdonkschot blijven in elk geval voor de roeibond behouden. Hetzelfde geldt voor de ploegbegeleiders bij de mannen, René Mijnders en Eelco Meenhorst. De begeleiding voor de vrouwen is nog niet zeker. Eerder gaf Nienke van Zijp aan te stoppen als bondscoach.

©NLroei, 24-11-2016