EK: goede blikkenbuit, oranje superman staat op

Algemeen Analyse Nabeschouwing

Twee keer goud, drie zilver en tweemaal brons. Dat was de buit van de Nederlandse EK-equipe. Oranje belandde daarmee in het medailleklassement op de tweede plaats. Precies tussen de leidende Duitsers en de Italianen. Opvallend: de Hollandse mannen en vrouwen hielden elkaar in evenwicht. Dat is tamelijk lang geleden dat er balans was tussen de beide secties. Meestal woog de buit van de vrouwen beduidend zwaarder.

Ons land had bij dit EK twee superieure winnaars. De mannen van de dubbelvier waren groots. Met ogenschijnlijk speels gemak finishten zij met meerdere bootlengten voorsprong, terwijl de tegenstand op apegapen lag. Ook de ongestuurde vrouwenvier was een forse maat te groot voor de rest van het veld.

Meevaller
De dubbelvier zonder beoogd slag Nicole Beukers presteerde niettemin prima en greep net naast het goud dat naar rivaal Duitsland ging. Dit was een meevaller. De beide achten vielen wat tegen, ondanks goede starts. De vrouwen vielen ver terug. Van de mannen was meer verwacht dan een derde plaats. Een echte bedreiging voor Duitsland was de Holland Acht niet.

Inpassen
De acht van coach Mark Emke lijkt door de fenomenale prestatie van de scullers in de richting van de Olympische Spelen niet meer te kunnen gaan putten uit de dubbelvier. Dat zou een streep door de rekening zijn van Robert Lücken. Maar binnenkort steken Van Dorp en Hurkmans de oceaan over en gaan richting Bosbaan. Emke bewees onder andere met de Groningen Acht sterke roeiers in een collectief te kunnen passen.

Superman
Het begrip held wordt te pas en vooral te onpas gebruikt. Stef Broenink lijkt die status zelfs te ontstijgen. In het zwaar bezette koningsnummer nestelde hij zich bij dit EK tussen én voor de wereldtoppers. In 2016 werd in Luzern bij een wereldbeker min of meer voor de leeuwen gegooid. Hij werd toen verrassend vierde. Erna lukte het niet meer om weer een skiffprestatie van wereldformaat te laten zien. Hij had mooie optredens in de dubbelvier, maar werd daar uiteindelijk voor bedankt. Dit weekeinde kwam de vlakwaterspecialist fantastisch uit de verf. Alleen de taaie Duitser Zeidler – zelf in recordtijd uitgegroeid tot een wereldtopper – kon Broenink voorblijven. Broenink is ook van de buitencategorie.

Alle uitslagen van de EK 2019 zijn hier te vinden.