Broenink: ‘Ik kon het zelf ook bijna niet geloven’

Achtergrond Voorpagina

Hij won dan wel nèt geen gouden medaille, toch was skiffeur Stef Broenink de grote revelatie van afgelopen weekeinde. De Leidenaar lag tot vlak voor de finish aan de leiding van de koningsklasse – de skiff – maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. NLroei sprak met de bescheiden roeier.

Dat hij deze week mee kon komen met de besten van Europa bleek al uit de drie eerdere races, waarbij hij twee keer onder de tijd van 6:50 dook. Toch was Broenink voor de finale op zijn hoede. “Je denkt bij deze wereldtoppers toch dat ze in de finale misschien nog iets extra’s kunnen. Vanuit de start ging het ook een stuk harder dan tijdens eerdere races toen ik wél meteen aan de leiding lag.”

Eindsprint
Toch werkte de roeier van Njord zich na 500 meter rustig naar voren. Rond de 1500 meter lag hij zelfs op de eerste plek. “Toen ik vooraan kwam te liggen, kon ik het zelf ook even amper geloven. Je roeit ineens tussen de besten van de wereld.” Een zinderde eindsprint volgde waarbij vier roeiers zich meldden voor een medaille. Mastodonten als Damir Martin en Ondrej Synek waren toen al afgehaakt.

Telefoon
Pas vlak voor de finish werd hij ingehaald door de ontketende Duister Olivier Zeidler. De Wit-Rus en de Deen kon hij net achter zich houden. “Ik heb dat laatste stuk niet meer gekeken. Ik weet dat ik daar niet beter van ga roeien. Ik had na de finish dan ook niet door hoeveelste ik was geworden. Iemand op een reddingsboot heeft het op zijn telefoon voor me opgezocht.”

Doelloos
Broenink laat hiermee een lastige periode achter zich. Na zijn doorbraak een aantal jaar geleden met onder andere een fantastische wereldbekerwedstrijd – eveneens in Luzern – in de skiff, ging het lange tijd moeizaam met de voormalige waterpoloër. Hij roeide doelloos rond in de skiff tot hij vorig jaar geselecteerd werd voor de dubbelvier en daarmee successen behaalde. Deze winter verloor hij zijn plek aan Tone Wieten.

Twellaar
“Je mag best weten dat ik het toen behoorlijk zwaar heb gehad. Ondanks dat tegen mij gezegd werd dat ik voor de skiff kon gaan, kon ik me maar moeilijk motiveren voor trainingen. Het duurde echt wel even voordat ik me er goed overheen heb kunnen zetten.” Hij kreeg weer plezier door het samen trainen met reserve Melvin Twellaar.

Vertrouwen
“Ik ben hem zeer dankbaar. Eerst in de dubbeltwee maar later ook in de skiff. Ik weet 100% zeker dat ik zonder hem niet zo hard had geroeid. Vooral het starten en het eindsprinten heb ik dankzij hem veel beter onder de knie gekregen. Hij kan dat heel goed dus het gaf mij vertrouwen als ik hem kon verslaan.”

Obertraun
Broenink denkt ook dat hij veel te danken heeft aan de hoogtestage in Obertraun. “Ik ben daar wel bijna kopje onder gegaan, want naast het zware trainen, sliep ik ook nog eens slecht door de hoogte. Maar toen ik terug kwam, ging het al snel heel hard.”

Rimpelloos
Hij meent er vrij zeker van te zijn dat het nu niet enkel bij dit optreden zal blijven. “Jullie schreven dat als er rimpelloos water zou zijn, ik goed zou kunnen presteren. Ik denk dat ik inmiddels verder ben en ik ook onder slechte omstandigheden hard kan roeien. Op dat meer van Obertraun hebben we alle weerssoorten gehad. Als je tientallen kilometers per dag roeit, raak je daar wel aan gewend.”