Tilburgs talent Amber Kraak vaart eigen koers

Achtergrond Voorpagina

Afgelopen weken waren veel roeiers van de regionale talentcentra (RTC’s) in Sevilla voor een trainingskamp. Onder hen Amber Kraak, zij won met overmacht een gezamenlijke sparsessie. Met haar lijkt Nederland er weer een groot lichtgewichttalent bij te hebben.

Nadat Kraak vorig jaar in haar tweede roeiseizoen samen met Ellen de Boer als vierde was geëindigd bij de Universiade in Chungju, maakte de Tilburgse indruk bij de Tromp Boat Races. Een aantal maanden later heeft ze in Sevilla wederom een grote stap gezet. De skiffeuse naderde bij het sparren, waaraan ongeveer 50 boten van verschillende RTC’s en verenigingen deelnamen, verreweg het dichtst het wereldrecord in haar klasse. Ervaren zware skiffeuses als Janneke van der Meulen en Rosa Bas kon ze uitstekend bijhouden en laatstgenoemde soms zelfs verslaan.

Groeicurve
Behalve dat Kraak voortkomt uit een roeifamilie – haar beide ouders roeiden in hun studententijd verdienstelijk voor Orca – heeft ze geen duidelijke verklaring voor haar exponentiele groeicurve. “Voor mijn gevoel doe ik niets geks. Ik vind het vooral gewoon erg leuk en heb erg fijne coaches die mij helpen om hard te gaan. Het enige wat ik verder kan verzinnen is dat ik redelijk goed ben in het gestructureerd uitvoeren van wat er op het schema staat en dat ik nooit een training oversla.”

23 trainingen

De roeister kon wat dat betreft haar hart ophalen bij afgelopen trainingskamp. Kraak werkte samen met het groepje vrouwen van het RTC Brabant, in dertien dagen tijd maar liefst 23 trainingen af. Ze kijkt dan ook met volle tevredenheid terug. “Dankzij de Universiade ken ik nu al veel meer mensen en leg je makkelijker contact. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld veel samen trainen met Rosa Bas en Willeke Vossen uit Utrecht. Daar heb ik veel aan gehad.”

9000 kilometer
Bij de Universiade – een soort Olympische Spelen voor studenten – had de roeister nog geen idee wat haar te wachten stond. “Ik heb lang gedacht: waarom zou je 9000 kilometer vliegen voor een twee-kilometer-wedstrijd die je ook hier kan roeien. Pas daar kwam ik er achter wat het allemaal inhield. Maar alsnog had ik geen idee tegen wat voor ploegen we roeiden en hoe hard ze precies gingen. Dat we vierde werden was natuurlijk jammer. Maar aan de andere kant: als alles meteen lukt, is het ook niet meer leuk.”

Eerstejaars
Sevilla is inmiddels gesneden koek voor de skiffeuse. Haar vereniging Vidar reist in tegenstelling tot de meeste andere verenigingen jaarlijks met de gehele wedstrijdsectie af naar Andalusië. “Ik denk dat ik er nu veel meer aan heb gehad dan de vorige keren. Als eerstejaars ben je toch meer met je eigen ploeg bezig.”

Skiffen
Ook al laat de Econometriestudente veel zaken rustig op haar af komen, ondertussen weet ze goed wat ze wil. In haar tweede jaar liet ze haar coaches duidelijk weten de skiff te prefereren boven een developmentdubbeltwee. “Bij de Winterwedstrijden won ik vervolgens het lichte  beginnelingenveld met twee minuten voorsprong.”

WK onder 23

Komend seizoen heeft Kraak wederom voor zichzelf een duidelijk plan uitgestippeld. Met tal van getalenteerde lichte vrouwen in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden, maar samen met Anne-Marie Schonk van Nereus deelnemen aan de wereldkampioenschappen onder 23 jaar in Rotterdam heeft haar voorkeur. Inmiddels traint ze geregeld in Amsterdam, wat na de komende meetmomenten zal worden geïntensiveerd. “Het is mijn laatste jaar dat ik aan dat toernooi mee kan doen en daar zou ik graag alles uithalen.”

©NLroei, 17-2-2016