Sander de Graaf duikt onder 5:50 en mikt op SB-WK

Achtergrond Voorpagina

Sander de Graaf was zaterdag met 5:49,4 veruit de snelste bij de bondsergometertesten. De vierdejaars roeier van Thêta ging eerder met de Brabant Acht naar de Universiade. Dit seizoen hoopt hij een plek te bemachtigen in de acht voor de WK onder 23 jaar.

Nadat De Graaf bij het NK Indoorroeien al tot een knappe tijd van 5:51,9 kwam, haalde hij er dit weekeinde toch nog ruim twee seconden af. “We hadden in Eindhoven veel ijs in het kanaal voordat we naar Sevilla op trainingskamp gingen, dus toen heb ik veel ergometertrainingen kunnen doen. In Spanje hebben we alleen geroeid – vijftien trainingen in negen dagen – maar toen ik afgelopen dinsdag een 1250 meter deed, voelde ik dat het goed zat.”

Verwachtingen
De boomlange roeier ging zelfs nog wat harder dan hij had verwacht. “Afgelopen twee jaar had ik bij deze test nogal pech. Ik was een keer overtraind en ik raakte een andere keer vlak voor de test behoorlijk ziek, vandaar dat ik nu wat voorzichtiger was. Ik hoopte mijn tijd van de NKIR te verbeteren, maar toen ik tijdens de race zag dat ik rond de 5:50 kon uitkomen, wist ik nog net genoeg te versnellen om eronder te duiken.”

Kostelijk
Wel vond hij het jammer dat hij geen revanche kon nemen op Jochem Kostelijk, die hem bij de NKIR na een machtige eindsprint nog net de baas was. “Mede omdat er slechts een beperkte groep was uitgenodigd, was ik verbaasd dat hij er niet was. Ik heb na afloop via Whats App nog wel contact met hem gehad. Hij bleek het liever thuis te doen. Maakt verder ook niet veel uit, zo’n test op het OTC heeft toch een heel andere sfeer. Het is veel individueler, ik had zijn schermpje vermoedelijk toch niet kunnen zien.”

Winterwedstrijden
De 21-jarige student Werktuigbouwkunde heeft ook in de boot een goede periode achter de rug. Bij de Winterwedstrijden roeide hij met zijn partner Guido de Ruiter naar een tweede plaats in de Gevorderdencategorie. “Bij de Hel van het Noorden ging het nog een stuk minder. Toen zaten we pas net bij elkaar en hadden we een heel andere haal. Daarna is het veel beter gaan.”

Trainingsschema
De Graaf plukt de vruchten van een nieuwe trainingsstrategie in Eindhoven. Voorheen draaide Diederik de Boorder de scepter in Brabant, die zwoer bij de aanpak van inspanningsfysioloog Kurt Jensen. “We zaten toen heel erg veel op de ergometer, waardoor ik vaak moe in de boot zat. Nu kan ik beter werken aan mijn techniek en dat betaalt zich uit.”

Coaching
Het resultaat is dat het op meerdere vlakken goed gaat bij Thêta. Zo wonnen de eerstejaars vrouwen in de acht de Winterwedstrijden in Delft. “Vooral coachend is het nu veel beter geregeld dan vorig jaar. Marien Mortier is de nieuwe hoofdcoach, hij zorgt ervoor dat er een goede lijn in de coaching zit. Dat werd voorheen ook geprobeerd, maar liep dan vaak uiteindelijk helemaal mis.”

WK onder 23 jaar
Het zorgt ervoor dat De Graaf durft te dromen van het WK onder 23 jaar. “In mijn tweede jaar ging ik al met de Brabant Acht naar de Universiade. Dat ging vrij snel allemaal. Vorig jaar was ik uitgenodigd voor een selectiedag op de Bosbaan, maar had ik wel door dat het net te vroeg was. Nu voel ik mij een stuk zekerder.”

Acht
Over hoe een eventuele selectie gaat verlopen, weet hij nog weinig. “Het zou mooi zijn als er weer zo’n acht komt als vorig jaar die wereldkampioen werd. Ik heb begrepen dat in elk geval één iemand uit de acht nu te oud is. Het zou fantastisch zijn als ik dat plekje in zou kunnen nemen. Maar voor nu is het nog lang niet zo ver. Eerst maar eens hard varen in de twee op het NK Klein.”

©NLroei, 27-2-2016