Trilogie begint om 16.20 uur, Oldenburg mogelijk aan start

Kort Voorpagina

Vandaag is het uur van de waarheid voor drie Nederlandse vrouwenploegen. Ieder heeft een veel bewogen voorgeschiedenis, Marloes Oldenburg wordt vanochtend nog getest. De acht en de lichte dubbel kunnen vanmiddag in elk geval met vertrouwen het strijdperk betreden.

Niettemin zal de spanning voelbaar zijn. Het is zaak eerste of tweede te worden. Alleen die klasseringen geven recht op een retourtje Rio. De overige posities zullen worden ervaren als een enkele reis naar de vergetelheid.

16.20 u LW 2x
Maaike Head en Ilse Paulis trappen letterlijk als eersten af. Ze zijn vrijwel het gehele seizoen virtueel geschaduwd door de – naar later bleek denkbeeldige – dubbel van Keijser/Van Zomeren. Gebroken ergometerrecords en gebroken ribben bleken andere spraakmakende verhaallijnen van een bijzondere vertelling. Met een Europese titel in de bagage streek het gelouterde koppel neer in Zwitserland en domineerde de voorronde.

17.00 u W 2x
Karien Robbers is een stuntvrouw. Met een fantastisch gevoel voor timing, in meerdere opzichten. Gisteren sloeg zij ‘vaste kracht’ Lisa Scheenaard voor naar de finale. De dubbel gaat om 8.30 u op de Rotsee een stukje trainen, vervolgens wordt er een besluit genomen over de finale-opstelling: Karien Robbers of toch Marloes Oldenburg op de slagplaats. De Denen en de Tsjechen lijken daarin de eerste gegadigden voor de tickets, Nederland is niet kansloos.

18.00 u W 8+
Het is eerder gezegd: achtereenvolgens een medaille en een ticket voor de Olympische Spelen schoten vorig jaar tijdens de WK-finale als natte zeepjes uit de vingers van de acht met stuurvrouw. Die medaille is definitief verloren, maar het ticket voor Rio ligt vandaag alsnog voor het grijpen. Er zijn kapers op de kust. Roemenië is hier op oorlogssterkte aangetreden, Australië kan worden gezien als de dark horse van de finale.