Tweedejaars niet tussen wal en schip bij nieuwe klassementsindeling

Achtergrond

De renovatie van het wedstrijdprogramma gaat door, maar er komt waarschijnlijk toch een extra startmogelijkheid voor tweedejaarsroeiers. Dat was zaterdag de uitkomst van de algemene roeibondsvergadering.

Tritonvoorzitter Puck Kole is er blij mee. “Onze wedstrijdcommissaris Nick Jansen had becijferd dat winnen voor tweedejaars te moeilijk wordt gemaakt. Straks zijn er drie velden: beginners, gevorderden en de elite. Het beginner-veld is niet voor tweedejaars bedoeld, in het gevorderde-veld zullen naar verwachting veel ouderejaars starten. Daarom hebben we een amendement ingediend waarin is gepleit voor een oplossing.”

Kritisch
Vorige week klaagden coaches al over de geringe kansen voor de groep die tot en met dit jaar vooral in het nieuwelingenveld uit de voeten kon. Het bestuur van de NSRF is al jaren nauw betrokken bij de plannen voor de renovatie van de wedstrijdcategorieën. Deze operatie wordt vanuit de bond geleid door bestuurslid IJsbrand Haagsma. Jordy Rovers, de voorzitter van de studentenroeifederatie, was een tikje verrast door de recente kritiek op de plannen. “Eerder leek het geen probleem, maar de clubs en coaches zullen er nu extra kritisch naar hebben gekeken omdat de vernieuwingen volgend jaar al worden ingevoerd.”

Verdrukking
De achterliggende gedachte van de renovatie is onder andere om competitievere velden te creëren en dat er meer flexibiliteit ontstaat bij de startmogelijkheden. De vergadering van de bond zag echter in dat de tweedejaars wedstrijdroeiers bijna letterlijk tussen wal en schip zouden belanden.

Dispensatie

De komende maanden wordt er een dispensatieregeling uitgewerkt. “Het is daarvan de bedoeling dat wedstrijdorganiserende verenigingen via die regeling de mogelijkheid krijgen om een speciaal veld uit te schrijven waarin de tweedejaars aan de start kunnen verschijnen. Dat zou bij wedstrijden met een flinke startcapaciteit als een optie kunnen worden toegevoegd aan het wedstrijdprogramma. Hier zal uiteindelijk voor moeten worden gelobbyed bij de wedstrijdorganisaties”, aldus de federatievoorzitter.