Drysdale versus Synek mooi affiche Holland Beker

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Wie het vermoedelijk laatste duel voor de Olympische Spelen tussen skiffgiganten Mahe Drysdale en Ondrej Synek wil zien, zal aankomend weekeinde naar de Bosbaan moeten komen. Het is het ultieme uithangbord van een dit jaar kwalitatief hoogstaand evenement.

Al is het maar de vraag of beide voormalig wereldkampioenen straks ook in actie komen. Bij de laatste krachtmeting in Luzern, waar Drysdale uiteindelijk aan het langste eind trok, bleek dat Synek last had van een behoorlijke rugblessure en ook van Drysdale is bekend dat hij daar geregeld last van heeft. De organisatie zal er alles aan willen doen deze gedroomde eindstrijd door te laten gaan.

Holland Beker
In totaal achttien skiffeurs hebben zich aangemeld voor de prestigieuze Holland Beker. Helaas zal de revelatie van Luzern – Stef Broenink – het de wereldtoppers niet opnieuw moeilijk kunnen maken. Hij is met de zware mannenequipe afgereisd naar het Oostenrijkse Obertraun. De enige andere internationale subtopper aan de start is de Belg in Luxemburgse dienst, Jan-Benoit Valschaerts, die bij de wereldbeker in Luzern op de derde plaats in de B-finale eindigde.

Nederlanders
Nederland zal in het gezelschap van verder met name Engelsen, Noren en een verdwaalde Duitser het met name moeten hebben van Amos Keijser, bronzen medaillist bij het WK onder 23 jaar, en junioren wereldkampioen in de acht, Bram Schwarz. De dit jaar bij de bond uitgeselecteerde Thijs van Luijk zal ook inzetten op een finaleplaats net als de dit seizoen goed doorontwikkelde Okeanos-skiffeur Bastiaan Collette.

Nieuw-Zeeland
Bij de vrouwen liggen maar liefst 21 deelnemers aan de start waarvan de wereldkampioene uit 2014, Emma Twigg, de grootste naam is. Ze zal dan wel moeten afrekenen met tweevoudig olympisch kampioen Ekaterina Karsten, die gisteren de leeftijd van 44 jaar bereikte en zich een week terug wist te plaatsen voor haar zesde (!) Olympische Spelen. Interessant is de deelname van de wereldkampioenen in de vrouwendubbeltwee. Speciaal voor de Ladies Trophy starten Zoe Stevenson en Eve MacFarlane ook in de skiff en het zou dus zo maar kunnen dat straks het complete podium uit Nieuw-Zeelandse vrouwen bestaat.

Florijn versus Keijser
Voor de nationale roeibond komt Lisa Scheenaard in actie. De Eindhovense werd vorig jaar knap tweede en na een teleurstellend verlopen Olympisch Kwalificatie Toernooi in de dubbeltwee probeert ze het nu weer in de skiff. Het is de vraag of zij met een minimale voorbereiding de supertalenten Karolien Florijn en Marieke Keijser voor kan blijven.

Internationaal
Het is de organisatie dit keer goed gelukt om met name in de breedte ook de andere nummers internationaal goed bezet te krijgen. Veel Scandinaviërs en Britten hebben de oversteek gemaakt en ook Japan, Indonesië en ontwikkelingslanden als Nigeria en Irak zijn van de partij. Dit naast een groep trouwe Belgen en Duitsers.

Vrouwen dubbeltwee
De roeiers uit de Nederlandse equipe komen in verschillende nummers in actie. Zo zal de vrouwen dubbelvier zondag ook zijn opgesplitst in twee dubbeltweetjes waarbij ook de lichte vrouwen Ilse Paulis en Maaike Head en de nieuwe combinatie van Karolien Florijn en Roos de Jong tot de tegenstand behoren. Het de Nieuw-Zeelandse wereldkampioenen en het sterke Wit-Rusland belooft dit een van de mooiste races van het weekeinde te worden. In de dubbelvier neemt de bronzen ploeg uit Luzern het op tegen een interessante boot met Keijser, Florijn, De Jong en Annick Taselaar.

Mannen vier
De nieuw geformeerde vier-zonder met de Muda’s, Rogier Blink en Sjoerd de Groot komt ook in actie. Zij hadden nadat de lichte vier zich wegens ziekte had teruggetrokken bij de Hollandia gehoopt het nu wel op te kunnen nemen tegen de ploeg van bondscoach Jeroen Spaans. Helaas voor hen staat ondanks een belofte deze boot niet tussen de inschrijvingen.

Nereus – Oxford Brookes
Een vermoedelijk mooie confrontatie komt er wel tussen de indrukwekkend goed varende zware mannenacht van Nereus en de ploeg van Oxford Brookes die twee maanden terug in Gent op zondag nog sneller was dan de Nereïden. Inmiddels lijkt het octet van Diederik Simon echter flink aan snelheid gewonnen te hebben.

©NLroei, 3-6-2016