Sportcliché: het is een zekerheid dat zekerheden niet bestaan

Algemeen Nabeschouwing

De kruitdampen rond Varese zijn inmiddels verwaaid. Tijd voor een terugblik op de EK. Duidelijk is dat titelfavorieten kunnen falen, dat liet Der Deutschland-Achter zien. Ook het vlaggenschap van Nederland – de mannendubbelvier – liet een steek vallen, maar tuimelde niet van het podium.

RTLnieuws bracht een overzicht van de medaillewinnaars en maakte gebruik van de NLroeivideo’s. Nico Rienks zat als duider aan tafel bij de zondagmiddaguitzending van Studio Sport waarbij Gerritjan Eggenkamp de wedstrijd van commentaar voorzag. Rienks verkaste later binnen het Mediapark naar de radiostudio van Langs de Lijn. Hij vatte de prestaties van de Nederlandse vloot adequaat samen. ‘In de breedte is het heel erg goed, de lat lag na de EK van vorig jaar erg hoog. Dit EK laat vooral zien dat er een extra stapje gezet moet worden om straks olympische goud te halen’, zei realist Rienks. De Zwollenaar verwacht niet dat ‘het in Tokyo gouden medailles gaat regenen voor Nederland’, maar ziet zeker een flink aantal kanshebbers.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Cultuuromslag
NRC (Dennis Boxhoorn) bracht gisteren een interessant achtergrondverhaal waarin onder anderen de coaches Emke, Meenhorst en verdonkschot aan het woord. Het gaat deels over een ‘cultuuromslag’ „Roeiers zijn slimme mensen, weten wat goed voor ze is. Naarmate ze beter worden, verandert hun relatie met de coach. Ze gaan dingen naar hun hand zetten. Die cultuur was te open. Met het aantrekken van meer specialistische expertise is er nog altijd ruimte voor dialoog maar maken we keuzes op basis van inhoudelijke argumenten . De dynamiek is veranderd, de rolverdeling is helder: ik zet de lijnen uit en de roeiers respecteren dat. Het klinkt nietsontziend en dat is het ook. We zijn geen zoete broodjes aan het bakken”, liet Meenhorst noteren.

Britten
Volkskrantjournalist Erik van Lakerveld liet technisch bondsdirecteur Hessel Evertse aan het woord. Volgens hem zijn de resultaten van Varese een betere weergave van de internationale verhoudingen dan de wonder-EK in Poznan. De coronamaatregelen die per land verschilden hadden de boel opgeschud. “2020 was een bijzonder jaar. Nu hebben we een betere spiegel voorgehouden gekregen.” Over de Britten zei de TD: ‘We hebben ze 20 maanden niet gezien’ Tot 2016 waren ze oppermachtig, daarna was het beduidend minder. Op de EK’s sinds de Spelen van Rio behaalden ze slechts tweemaal de titel, rekent hij voor. En op de WK’s was er in diezelfde periode helemaal geen Brits goud, maar in Varese voeren ze het medailleklassement aan. ‘Ze zijn de covidperiode beter uitgekomen dan verwacht.’

Buitenland
Lübecker Nachrichten beschrijft Der Untergang des Deutschland-Achters. RP-Online spreekt over een blamage van de Duitse acht, maar laat ook de kampioen der Europese kampioen aan het woord in een filmpje: Oliver Zeidler. In The Telegraph gaat het onder andere over de succesvolle rentree van de Britse Helen Glover.