Beukers: ‘Nu konden we het wél doortrekken’

Interview

Twee Nederlandse ploegen verdedigden gisteren in Varese hun Europese titel succesvol. De vrouwendubbelvier zette een mindere voorwedstrijd recht in de finale en de vierzonder mocht zich voor de derde keer op rij kronen tot Europees kampioen. NLroei sprak gouden roeisters uit beide boten.  

De vierzonder met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester won vorig jaar met overmacht en was vooraf gezien ook topfavoriet voor goud. Deze editie ging dat met duidelijk meer moeite, maar ook nu nam de ploeg duidelijk het initiatief in de wedstrijd. “Ik denk dat we het goed aangepakt hebben om zo te racen. Gezien de tijden uit de voorwedstrijden wisten we dat het spannend kon worden met Ierland, dus daar waren we goed op voorbereid. Tot lang konden we de race controleren”, vertelde Florijn.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Pit
Volgens haar is het niveau van de tegenstand ten opzichte van een half jaar simpelweg omhoog gegaan. “Ik denk dat ook wij beter zijn geworden, maar je merkt aan alles dat we een olympisch jaar in zijn gegaan. Om ons heen wordt harder getraind dus daar zullen we op moeten anticiperen. Er is bij ons ook nog genoeg ruimte voor verbetering. Technisch zaten er wat slordigheden in en ik denk dat we ook met iets meer pit de eindsprint in hadden kunnen zetten.”  

Felheid
Ook de dubbelvier van Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers kwam sterk uit de startblokken. Maar waar zij in de voorwedstrijd in het midden van de race veel terrein moesten prijs geven aan de Britten, gebeurde dat nu niet. “Op zich voelde die eerste race helemaal niet slecht. De halen waren duidelijk goed, alleen was het net niet fel genoeg. In de herkansing was dat al veel beter maar daar kregen we in het slotstuk veel last van golven van een motorboot. Nu konden we het doortrekken”, aldus Beukers.

Ervaring
Een half jaar geleden overkwam de ploeg precies hetzelfde als bij de vorige EK toen ook de eerste race werd verloren. Met zowel Janssen als Beukers uit de zilveren boot van Rio de Janeiro kan de ploeg teren op een berg aan ervaring. Laatstgenoemde beaamde dat dit een rol kan hebben gespeeld. “Het is niet dat wij van te voren niet zenuwachtig zijn ofzo, maar we snappen wel het verschil tussen een voorwedstrijd en een finale. Daarnaast weet je natuurlijk nooit of je de felheid tot de finish vast kan houden. Dat blijft spannend. Zeker nu omdat voor mijn gevoel alle zes boten die aan de start lagen, goud konden winnen.”

Slotstuk
De roeister van Njord vindt het lastig te bepalen hoeveel het resultaat nu waard is. “Wij hebben dit goed voorbereid maar het is wel een tussendoel naar een piekmoment later dit jaar. Dat geldt ook voor de anderen, maar toch weet je niet wie er wat meer overheen getraind hebben en wie niet. Dat zal later blijken. Ik denk dat wij vooral nog wat kunnen doen aan ons slotstuk. We hadden nu nog niet de power om nog een extra versnelling te kunnen plaatsen. Met wat gerichter trainen lukt dat hopelijk wel.”