Studies beginnen weer, dus tijd om te lezen

Algemeen

Het academisch jaar is vandaag begonnen. Een drukke tijd voor de student, want het roeien start ook weer. En er is mogelijk een NLroeileesachterstand. Want tijdens vakantie is het lastiger om leestijd te vinden. Om het onderwijs niet te veel in de weg te zitten, staat hier de belangrijkste artikelen en/of zomergebeurtenissen in een samenvatting.

We pakken de draad op bij de EK. Nederland won zeven medailles. Het goud van de lichte vrouwendubbel en zilver voor de Holland Acht waren de opvallendste blikvangers. Zilver voor de vrouwendubbelvier was een tegenvaller, dezelfde medaille voor de vrouwendubbeltwee juist een meevaller. De kersverse kampioen Marieke Keijser zag de titel aankomen. “Wij weten heel goed wat we kunnen”, zegt ze in een interview.

JuniorenWK
De junioren hadden hun WK. Eén oranje ploeg stak er bovenuit. De meisjesdubbelvier behaalde (verrassend) de derde plaats. Slag Femke Paulis vertelt over de finale van haar ploeg: “bij de laatste 500 meter gingen we aan”.

FISU
Een flinke afvaardiging studenten streed in China om de FISUmedailles. De buit bestond uit drie stuks: twee keer brons en eenmaal zilver. Slag Eline van Marle van de zilveren vierzonder verhaalt over het roeiavontuur in de sauna van Shanghai.

Schuiven
Vrouwencoach Verdonkschot heeft met het oog op de WK de opstellingen van zijn boordboten gewijzigd. Vaste slag Veronique Meester is vanwege coschappen tijdelijk niet beschikbaar. Met de herintredende Carline Bouw op slag van de acht ging het nog niet goed genoeg, zij is verhuisd naar positie zeven. Op haar plaats zit nu Kirsten Wielaard. Ook bij de andere boten werden de naamborden herschikt.

WK-kansen
Drie weken voor de WK sprak NLroeiredacteur Coen Eggenkamp Josy Verdonkschot over zijn verwachtingen van dit eindtoernooi. Over de titelverdedigende dubbelvier zegt hij: “Ik denk niet per se dat wij minder zijn, Ik heb vooral het idee dat de tegenstand beter is geworden.” Maar hij spreekt ook uit dat hij voor vier boten medaillekansen ziet.

Roei-intelligentie
Mannencoach Mark Emke kijkt terug op de heuse stoelendans die losbarstte na het vertrek van Robert Lücken. Tegelijkertijd is zijn equipe aanmerkelijk verjongd. Emke vindt dat de Holland Acht er slimmer door is gaan roeien. “Een collectief plan wordt beter uitgevoerd”, zegt hij. Kort na het verschijnen van dat interview nam Emke (tijdelijk) afscheid van twee oude krijgers: tweezonderkampioenen Harold Langen en Kaj Hendriks gaan niet mee naar de WK.

Columns
Verder verschenen er twee columns. De ene gaat over olympische kansen, de andere spreekt van een gemiste gelegenheid: de EK tot 23 jaar van afgelopen weekeinde moest het zonder oranje doen, dat is vooral jammer voor Nederland.