Gemiste kans: Nederland afwezig bij EK tot 23 jaar

Column Kort

Inschrijven is belangrijker dan deelnemen, anders inderdaad geen start, laat staan winnen. Dit weekeinde zijn de Europese Kampioenschappen voor roeiers tot 23 jaar. Nederland doet er niet aan mee. Bijvoorbeeld Duitsland wel, met liefst zestien boten.

Het tweedaagse toernooi wordt in het Wit-Russische Brest gehouden. Het aantal deelnemers is veel minder groot dan bij een WK, maar het zou niet een minder leerzame wedstrijd kunnen zijn.

Maanden
Het grote voordeel van dit EK lijkt in elk geval de programmering: er kunnen na de slotwedstrijden letterlijk maanden lang worden getraind. Dat wil nog wel eens echt educatief zijn. Ontwikkelen gebeurt meer tijdens trainingen en minder in B of C-finales.

(Te) hard
In Nederland heerst de (merkwaardige?) gewoonte om eerst een seizoen lang elkaar het leven zuur te maken in zogenaamde developmentveld. Vervolgens wordt onder stoom en kokend water een SB-ploegje samengesteld, om daarna gehaast de botenwagen op te laden, want de WK is dan al bijna. Na afloop komt men daar maar al te vaak tot de conclusie dat ‘het internationaal nogal (te) hard gaat.’

Wie het toernooi wil volgen: hier is de livestream en daar komen de uitslagen. Volgend jaar wordt het op 7 en 8 september in Polen gehouden.