Kampioenstwee sloeg doodlopende weg in

Achtergrond Interview

Het cliché ‘t kan verkeren is van toepassing op Kaj Hendriks en Harold Langen. De mannen van Triton waren bij de NK in de tweezonder de snelsten, maar ze gaan niet naar de WK. Gisteren bleken Vincent Klaassens en Sander de Graaf sneller.

Kaj Hendriks geeft gelijk toe dat zijn opponenten in de twee simpelweg harder roeiden. “Ze waren in de start sneller en wat we ook probeerden, we kwamen er niet meer langs”, zegt hij over zijn laatste race van het seizoen.

Ontbonden
Na het vertrek van Robert Lücken werd de vierzonder ontbonden waarin hij samen met onder anderen Hendriks zat. De boordsectie ging op de schop, in de USA studerende talenten traden toe. Hendriks werd aan het einde van omvangrijke selectieronden door coach Mark Emke bedankt voor de nieuwe vierformatie, ook kwam hij niet voor de Holland Acht in aanmerking. Maar niet getreurd, want Emke had een plan. Hij herenigde Langen en Hendriks in de kampioenstwee en stuurde ze naar Luzern.

Leeg
Daar ging het mis. Hendriks was naar eigen zeggen leeg, zijn twee belandde in de D-finale. Hij zat er fysiek doorheen en moest twee weken rusten. “Wat het precies is geweest, is achteraf moeilijk te zeggen”, zegt Hendriks nu. Ondertussen mochten Klaassens en De Graaf naar de EK. Zij werden tiende in hun twee.

Startticket
Hendriks herstelde goed en ging bij het bondstrainingskamp in Oostenrijk met zijn maat Langen aan de slag. Volgens Hendriks verliep dat prima. Eerder was afgesproken dat tussen beide tweetjes zou worden geraced met als inzet het WKstartbewijs. Dat gebeurde dus gisteren, waarbij het doek viel voor de ervaren krachten.

Vrede
“Met die uitslag heb ik dus vrede. Vooral ook omdat wij fit waren. Wellicht hebben we in het voorjaar wat voordeel gehad omdat we al wat langer bij elkaar zaten, maar onze twee loopt van nature niet vanzelf”, aldus Hendriks

Frustrerend
Hij baalt ervan dat hij niet meer in aanmerking komt voor een ander nummer. “Dat is ronduit frustrerend.” Coach Emke heeft sinds Luzern de selectie voor zijn grote boten op slot. Dat terwijl er ruimte lijkt voor verbetering, de Holland Acht won niet en de vierzonder stelde bij de EK zwaar teleur. Hendriks wijst erop dat hij bij een seatrace beter was dan Bjorn van den Ende.

Bovendrijven
Langen gaat ook niet naar de WK, dat is eveneens opmerkelijk want hoewel hij niet de allerbeste cijfermatige scores heeft, vaak kwam hij door zijn roeikwaliteiten boven drijven. Hendriks heeft een grotere prijzenkast, zo was hij wereldkampioen in 2013 en maakte hij deel uit van de Holland Acht die in 2016 olympisch brons won. Het lijkt erop dat Emke Hendriks – een van zijn meest stabiele krachten – niet meer kan of wil gebruiken.

Overtuigd
De bondscoach begrijpt de teleurstelling van Hendriks. “Soms loopt het zoals het nu liep. Maar ik ga de WKselectie niet meer openen. Naar mijn idee zitten de beste mensen nu op de juiste plek”, zegt Emke die van zijn keuze overtuigd is. Maar hij ontkent Hendriks te hebben afgeschreven voor de Olympische Spelen van 2020.

Onjuist
Bij de EK tekende de NRC uit zijn mond op dat hij toen al zes namen in zijn hoofd had voor de Holland Acht van 2020. Emke vindt echter dat hij door de krant niet goed is verwoord. “Ik bedoelde in zijn algemeenheid dat je er als coach wat de meerderheid van de bemanning betreft vaak snel uit bent. Maar als het om de laatste twee of drie gaat, is het meestal een moeilijkere keuze is. Pas in het olympisch jaar wordt mijn keuze definitief. Straks staat de selectie voor iedereen weer open en doen Langen en Hendriks wat mij betreft weer gewoon mee.”