Karolien Florijn: ‘Blij dat ik nog brons heb’

Achtergrond Voorpagina

Ze pakte met haar bronzen medaille als enige juniorenboot een medaille bij de wereldkampioenschappen op de Willem Alexanderbaan. Toch had Karolien Florijn op meer gehoopt.

De Leidse ging na het behalen van haar Europese titel ruim een maand geleden als favoriet van start bij deze wereldkampioenschappen. Na de voorwedstrijd werd echter al duidelijk dat dat een lastige opgave zou worden. In een rechtstreeks duel werd verloren van de nog onbekende Italiaanse Clara Guerra, die in deze race ook nog eens het wereldrecord voor junioren flink aan scherpte.

Strijdplan
Florijn was ook in de halve finale de mindere ten opzichte van Guerra, maar zinde wel op een plan haar in de eindstrijd te verschalken. “Ik had vooraf het plan om wat harder te starten en zo haar onder druk te zetten. Maar ik had teveel moeite met de hoge golven om dat voor elkaar te krijgen”, vertelde Florijn na afloop.

Golven
De weersomstandigheden waren duidelijk niet in haar voordeel. Niet alleen was het met de tactiek van Florijn – beheerst starten en toeslaan in de tweede kilometer – lastig om in de hoge golven nog goed terug te komen, ook had zij op de haar toebedeelde baan 5 duidelijk meer last van de hoge golven die door de zijwind werden geproduceerd dan de anderen.

Wonder
Guerra was al snel uit het zicht en Florijn vond zich halverwege slechts terug op de vijfde plaats. Dat de roeister van Die Leythe zich nog in de strijd om het brons kon mengen, kon dan ook bijna een wonder worden genoemd. Op de finish bedroeg het verschil met de Franse Margaux Bailleul uiteindelijk slechts 0,17 seconde. Guerra pakte onbedreigd het goud en zilver was er voor de Duitse Alicia Bohn, een kleine twee tellen voor Florijn.

Brons
Zelf wilde Florijn de golven niet de schuld geven. “Ik weet natuurlijk niet hoe het aan de andere kant was, maar bij mij was het bijna onmogelijk om nog te kunnen roeien. Ik raakte een paar keer mijn riem bijna helemaal kwijt. Maar ik ben vooral blij dat ik überhaupt een medaille heb gehaald, want ik was er vlak na de finish vrij zeker van dat het niet genoeg was geweest.”

Gevoelens
Ze stond vervolgens met gemengde gevoelens op het podium. “Toen ik over de finish kwam had ik ook niet het idee dat ik mijn kracht goed had kwijt gekund. Dat gaf een onbevredigend gevoel. Daarnaast had ik uiteindelijk natuurlijk veel liever zilver of misschien wel goud gepakt, al was dat met deze Italiaanse natuurlijk vrij lastig.”

Plezier
Desalniettemin kijkt ze met plezier terug op afgelopen periode. “Ik heb me intensief voorbereid op dit WK met Marieke Keijser en de jongens acht hier op de Willem Alexanderbaan. We hebben veel lol gehad en je moet niet vergeten dat dat uiteindelijk het belangrijkste is.” Florijn is vastberaden om als senior verder te gaan en daar snel bij de top aan te haken. “Ik ga straks gewoon weer hard trainen en dan zien we wel waar het uitkomt.”

©NLroei, 28-8-2016