Jongensachten: Waanzinnige race om het goud, Nederland zesde

Algemeen

De spannendste race van dit toernooi was waarschijnlijk de laatste, die van de jongensachten. Duitsland en de Verenigde Staten vochten tweeduizend meter lang nek-aan-nek om de leiding.

De Nederlandse jongens kwamen er in deze finale niet aan te pas. De thuisploeg opende als zesde en finishte met de rode lantaarn, op elf seconden achter Italië, dat vijfde werd. Een podiumplaats is niet binnen handbereik geweest.

Leiderspositie
Toch werd het publiek getrakteerd op de spannendste race van de Rotterdamse baan. De Verenigde Staten en de Duitse jongens trokken snel een gat met de rest, maar niet met elkaar. Beiden joegen op de leiderspositie en beiden gaven geen meter toe. Het waren de Duitsers die de wedstrijd leidend openden, met de hete Amerikaanse adem in hun nek.

Boekdelen
Maar de Amerikanen vallen aan, Duitsland zakt een positie maakt pakt de leiding snel weer terug. Die situatie spreekt boekdelen voor de rest van de race. Duitsland werd door de Verenigde Staten in de series verslagen maar laat dat duidelijk niet nogmaals toe en vecht. Uiteindelijk zijn het de Duitsers die met goud huiswaarts keren. Het brons is voor de Britten die het winnen van de Nieuw-Zeelanders.