Helma Neppérus: Olympische Spelen vragen om uitstel

Algemeen Column

Het is zo mooi gepland, de Olympische Spelen zouden op 24 juli van dit jaar in Tokyo beginnen. Als roeiland zijn we nog altijd blij met het aantal gekwalificeerde oranje ploegen en rekenen we op aardig wat medailles. De vraag is: zal dit allemaal wel doorgaan? Het Coronavirus is helaas machtig.

Deze zondag zei Canada niet mee te doen als de Olympische Spelen niet worden uitgesteld. Het Olympisch comité van Canada heeft als voorzitster oud-toproeister Tricia Smith, zij is ook lid van het bestuur van de FISA. Ik kan me het standpunt van Canada goed voorstellen. Het virus zal vroeg of laat verdwijnen, maar nu worden ploegen in hun trainingsmogelijkheden beperkt, juist om gezondheidsredenen. En is het gezondheidtechnisch verantwoord om over drie maanden met de spelen te beginnen met sporters van over de hele wereld? En kunnen we dan niet beter de Spelen uitstellen? De Duitsers willen het verplaatsen naar 2021.

Ook in Nederland zijn de roeiverenigingen al ruim een week gesloten en ook het nationaal trainingscentrum OTC is dicht. Gisteren werd duidelijk dat vrijwel het hele roeiseizoen van de baan is, zeker tot 1 juni. Roeiers trainen nu thuis op de ergometer. Sommige sportbonden, zoals de Wielerrenunie en de Atletiekunie, hebben al op uitstel aangedrongen. Onze roeibond is nog stil en schijnt te aarzelen.

Er zal echter snel een beslissing moeten worden genomen. Het doet mij zelf zeker pijn als de spelen worden uitgesteld en ik in juli niet kan genieten van de Nederlandse roeiers, waaronder die van Njord. Maar bijna tegen beter weten in doorgaan met waarschijnlijk ook risico’s voor de gezondheid, is ook niet goed. Vanuit het IOC zelf komt de roep om uitstel steeds luider door. Laten we bij uitstel wel gelijk kijken wanneer de Olympische Spelen wél kunnen worden gehouden. Van uitstel moet beslist geen afstel komen.

Ik vind dat er nu toch snel een besluit voor uitstel met een nieuwe datum voor de spelen moet komen. En zo een besluit is best lastig en ik hoorde dat zo iets geld kost. Dat laatste zou goed kunnen, maar het belang van de topsporter om veilig en goed te kunnen sporten moet toch het zwaarste wegen.