Roeicoach Rusland: ‘Uitsluiting Spelen voor Russen oneerlijk’

Algemeen Kort

Mike Spracklen, de legendarische Canadese coach in Russische dienst, gaat er vanuit dat zijn roeiploeg van vijf boten niet zal mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat blijkt uit een interview met de Canadese publieke omroep, CBC.

“Het nieuws dat de gehele Russische olympische sport ploeg vermoedelijk zal worden uitgesloten is erg teleurstellend,” laat de 78-jarige Spracklen weten. De succescoach die in 1992 en in 2008 met de Canadese mannenacht olympisch goud won en na zijn ontslag aldaar sinds 2013 actief is in Rusland, heeft zijn hoop echter nog niet opgegeven nu vooralsnog de internationale sportbonden de vrijheid hebben gekregen zelf naar individuele gevallen te kijken.

Fedorovtsev
Spracklen stelt dat zijn roeiers afgelopen half jaar meer dan tien keer zijn getest zonder dat daar iets uitgekomen is en voelt zich in de steek gelaten door de positieve test van de 36-jarige voormalig olympisch kampioen Sergei Fedorovtsev, eind mei dit jaar. Ondanks dat veroordeelt hij de roeier niet. “Ik heb enorm veel bewondering voor hem, het is een fantastische vent. Maar hij is van de oude stempel en komt uit een regime waar doping de norm was en mogelijk is hij misleid.”

Uitdaging
De coach geeft aan de mentaliteit in Rusland te hebben willen veranderd. “Ik kwam met mijn ogen wijd open en wist dat men een reputatie had van vals spelen. Maar ik zag dat als een uitdaging en die wilde ik met moraal voor de sport aangaan.” Bij zijn aanstelling vertelde hij de roeiers dat mochten ze in eerder stadium gebruikt hebben, dat niet echt had geholpen. Dit verwijzend naar de slechte prestaties van de Russen in de jaren ervoor.

Oprecht
Onder Spracklen werd deze negatieve tendens weer ten positieve omgezet. Volgens hem voelen zijn roeiers zich dan ook beledigd als mensen over doping beginnen en hij is er dan ook van overtuigd dat zij zich nu aan de regels houden. Hij vindt dat enkel sporters verbannen moeten worden die positief zijn bevonden. “Waarom iedereen over één kam scheren?”, stelt hij. “Er zitten oprechte atleten tussen die niets hebben misdaan. Het zou bijzonder oneerlijk zijn deze jongens uit te sluiten.”

FISA
Ondertussen heeft wereldroeibond FISA een statement uitgevaardigd waarin zij het internationale anti-doping bureau WADA vraagt bewijs over de Russische roeigevallen door te sturen en ook alle testen vanaf 2011 nog eens te bekijken. Nadere informatie volgt vermoedelijk eind deze week.

©NLroei, 21-7-2016

1 thought on “Roeicoach Rusland: ‘Uitsluiting Spelen voor Russen oneerlijk’

Comments are closed.