Hessel Evertse: ‘Ook voor Marieke Keijser geen uitzondering’

Algemeen Voorpagina

Marieke Keijser is één van de prominente Nederlandse roeiers die van de KNRB niet mag starten bij de wereldbeker in Luzern. Hessel Evertse, technisch directeur van de bond, geeft desgevraagd uitgebreid uitleg.

Waarom mag Marieke Keijser niet in Luzern bij de wereldbeker starten?

“Er zijn twee sporen:
Allereerst het nationaal belang.
De prioriteit gaat naar de olympische kwalificatie en de voorbereiding op Rio. Daaraan is niets nieuws.

Binnen het Aegon Nationaal Roei Team (ANRT) is het bovendien zo: je doet mee, of je doet niet mee. Ploeggenoten en coaches moeten op je kunnen rekenen en gaan voor elkaar door het vuur. Dag in, dag uit. Dat geldt ook voor de reserves.

Bovendien moeten die ook top- en racefit zijn en blijven, om zowel de continuïteit als de kwaliteit van het programma te waarborgen. Ploegen zonder reserves zijn kwetsbaar. Het kan niet zo zijn dat als één roeister die uitvalt het betekent dat gelijk een hele Nederlandse ploeg aan de kant staat.

Vertegenwoordigende ploegen voor de WK (internationale nummers) en de OS worden gevormd binnen het ANRT. Na het Olympisch kwalificatietoernooi weten we precies waar we aan toe zijn. Dan worden de beslissingen gemaakt voor de lichte vrouwenboten: dubbeltwee, skiff en mogelijk de dubbelvier.

En het andere spoor is zelfselectie. Via de trial op 30 april heeft zij zich in de lichte skiff vroegtijdig gekwalificeerd voor de WK onder 23 jaar. Dat geldt trouwens ook voor de lichte vrouwendubbeltwee. Zij vallen nu onder het developmentprogramma van bondscoach Marit van Eupen. In het jaarplan staat dat bij de Hollandia en de Koninklijke Holland Beker een vroeg geselecteerde moet laten zien nog in vorm te zijn. Een start in Luzern past daar niet tussen.”

In het jaarplan is over de Hollandia en de Koninklijke niets terug te vinden. Hoe zit dat?

“Niet correct. In het jaarplan staat een stukje over het ‘centrale programma’. Dat is keurig gepubliceerd en ook nog in een bijeenkomst met betrokken aan het begin van het seizoen besproken. Hier is de link.

Maar deelname aan de Hollandia en de Koninklijke sluiten een start in Luzern niet uit.
“Agenda-technisch kan het, maar de verantwoordelijke bondscoaches vinden starten om meerdere redenen niet verantwoord en met het oog op mogelijk na het OKT te formeren ploegen voor de OS en de WK ongewenst. ”

Is dat geen betutteling?

“Nee, dat is het vasthouden aan je visie, binnen een verantwoorde programmering, en vervolgens afspraken nakomen en achter je keuzen en je mensen blijven staan.”

Had Marieke Keijser met haar overwinning bij de wereldbeker in Varese niet aangetoond over voldoende niveau te beschikken om vroegtijdig te worden aangewezen voor een uitzending naar de WK tot 23 jaar? Nu moest ze een week later opdraven bij de SBtrial. Daardoor werd ze ook bepaald niet ontzien.

“Dat was bekend en is ook vooraf nog eens goed doorgesproken, starten was prima, echter geen vrijstelling. Bovendien werd er naar Varese afgereisd met een ietwat andere intentie.”

De intentie was toen inderdaad een start in de dubbeltwee van Amber van Zomeren en Marieke Keijser. Dat liep stuk. Maar over Luzern: kon er geen uitzondering worden gemaakt? Een start bij een wereldbeker kan net zo goed worden beoordeeld, waarschijnlijk nog beter dan bij de Hollandia.

“We maken geen uitzonderingen. We houden ons aan de vooraf afgesproken planmatige aanpak. We kijken overigens wel of we vanaf volgend jaar meer verantwoordelijkheid bij de clubcoaches en verenigingen kunnen leggen. Maar ook dan geldt dat iedereen er op kan rekenen dat wat we met elkaar afspreken gewoon staat en blijft staan. Zeker in het kader van de opleiding van talent.”

Deelname aan de wereldbeker in Luzern blijkt nu louter open voor leden van het Aegon Nationaal Roeiteam. Wat zijn de toelatingseisen voor het ANRT: hard kunnen roeien en over een Nederlands paspoort beschikken? Of zijn er nog andere bijzondere vereisten?

“Dat zijn zeker twee heel belangrijke punten. Toproei(st)ers met medailleperspectief op WK´s en OS/PS in olympische en paralympische klassen gedurende deze Olympiade, worden op voordracht van de bondscoach door de technisch directeur uitgenodigd voor deelname in het Aegon Nationaal Roeiteam.

Het ANRT heeft een missie en een doel. Met elkaar hebben we afgesproken dat samenwerken en kennisdelen om met de sterkst mogelijke ploegen aan de start te liggen de weg is die we gaan. Meer dan vijftig roeiers en roeisters van meer dan twintig verenigingen leveren op dit moment alle commitment die voor die samenwerking nodig is.”

Mirte Kraaijkamp en Bart Lukkes mogen wel skiffen in Luzern. Marieke Keijser, Karolien Florijn en Lennart van Lierop wilden wel, maar mogen niet, terwijl zij dit jaar al wel wat hebben laten zien. Deze drie kunnen straks medailles winnen bij de WK in Zevenhuizen. De oranje prestaties bij de WK in Amsterdam vielen tegen. Is het verstandig deze Nederlandse roeiers niet de gelegenheid te geven zich optimaal voor te bereiden op een WK in eigen land?

“Je lijst van roeiers die wilden starten is niet helemaal compleet. Ik ga bovendien niet in op alle individuele afwegingen. Natuurlijk is het verstandig Nederlandse roeiers de gelegenheid te geven zich optimaal voor te bereiden. Daarvoor hebben we dus bondscoaches.

Er zijn bovendien nog andere mogelijkheden. De WK is eind augustus en er staan andere keuzen in het programma. Ook is er nog de wereldbeker in Poznan. Maar ook daarvoor kijken we verder na het OKT en de wereldbeker van Luzern.

En Marieke Keijser mocht vorig jaar ook niet in Luzern starten en werd later wereldkampioen junioren, dat was ook het doel. Haar Griekse opponent startte Luzern, werd tweede bij de junioren-WK en ook tweede op de WK. Het feit dat onze landgenoot goud won, is mogelijk mede dankzij het gedoceerd starten van wedstrijden. Dat is echter speculeren, het tegendeel van die bewering kan niet worden aangetoond.”

4 thoughts on “Hessel Evertse: ‘Ook voor Marieke Keijser geen uitzondering’

  1. Hilarisch kronkelen. Volgens mij zijn hier toch de ego-tjes van coaches en staf belangrijker dan pure sport en – natuurlijk eigenzinnige – sporters. Over nationaal belang gesproken: er wordt een potentiële medaille-kandidaat een startplek onthouden. Hoe meer blikken in Luzern, hoe beter voor de Nederlandse roeisport toch?

  2. Tijd om voor Hessel een uitzondering te maken. Of een uitzending naar een andere functie.

  3. Zonder me met de hele discussie te willen bemoeien wil ik wel even aanpassen dat het WK 2016 in Rotterdam worden gehouden. Net zoals de WK 2014 in Amsterdam waren, terwijl de Bosbaan in Amstelveen ligt.

  4. Wederom dus vastgesteld dat de KNRB niet in staat is talent te ontwikkelen. Ik meende dat Aegon zich als hoofdsponsor altijd voorstond op jong talent en stimuleren naar de top. Het is jammer dat ze met de zienswijze waarop ze het schaatsen in Nederland gedurende 25 jaar groot hebben gemaakt, bij de roeisport geen verschil kunnen maken… Shame Hessel, shame Josy! Maar kennelijk: het roeien heeft de amateurs die het verdient…

Comments are closed.