Vastberaden Verdonkschot: “Een boegbal voorsprong is voldoende”

Voorpagina Wedstrijden

Morgen begint het toch wat fatalistische kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Josy Verdonkschot was er gisteravond buitengewoon monter over. De hoofdcoach van de drie vrouwenploegen die op jacht gaan naar de laatste Rio-tickets, vindt dat ze er klaar voor zijn.

“We hebben een heerlijke dag achter de rug, de afgelopen week in Italië is goed getraind. Vandaag reisden we het stukje naar Luzern. Er is nog even op de Rotsee prima gevaren”, zegt Verdonkschot. Zondag barst het toernooi los.

Baanindeling

De acht van stuurvrouw Ae-Ri Noort begint met een wedstrijd waar niet meer dan de baanindeling op het spel staat. “De Australische en Chinese ploeg kennen we niet. De Duitsers wel. En de Roemenen ook, maar die starten in een iets ander samenstelling.”

Boegbal
Verdonkschot verwacht niet dat alle achten direct op volle kracht zullen varen. “Eigenlijk weet je pas dinsdag in de finale wat men waard is. Wij hebben een simpele taak: onze boegbal moet als eerste over de finish. En dat moeten de vrouwen doen met hun beste roeien.”

Beloning
De beide dubbeltweeën – licht en zwaar – beginnen met voorwedstrijden. “Voor de dubbels is het zaak in één of twee ronden de finale te bereiken. De drie ploegen hebben binnen de mogelijkheden alles eraan gedaan om zich optimaal voor te bereiden. En daarom krijgen ze ongetwijfeld het resultaat dat ze verdienen”, aldus de vrouwenhoofdcoach.