Who to watch WK Roeien – Grote nummers

Wedstrijden

Morgen gaan in Aiguebelette de wereldkampioenschappen van start. NLroei werpt aan de vooravond traditiegetrouw een blik in de glazen bol.

| M4- | LM4- | W4x | W8+ | M8+ | LW4x |


M4-

Dit is een van de leukste velden dit WK omdat het redelijk open ligt. Australië won weliswaar Luzern, maar een groot deel van de roeiers was eind juli betrokken bij een ongeval op de fiets. Alexander Lloyd moest vervangen worden en het is onbekend hoe de rest is gerecupereerd. Amerika, dat dit nummer als prioriteitsnummer heeft aangemerkt, versloeg de Australiërs al in Varese. De Italianen waren al goed voor twee keer zilver, dus die zullen ongetwijfeld van voren te zien zijn en ook Canada is met brons in Varese duidelijk medaillekandidaat.
En Nederland? De mannen zouden zomaar vooraan kunnen varen.. In Luzern werd de halve finale al overtuigend gewonnen, maar mistte het kwartet de ervaring om het in de finale af te maken. Lukt dat nu wel? Houd ook Groot-Brittannië en Roemenië in de gaten.

Voorspelling: 1. Verenigde Staten, 2. Australië, 3. Italië, 6. Nederland (Langen/Van Schie/Van de Want/Viergever)
LM4-

Waar het traditioneel sterke Denemarken vorig jaar nog wereldkampioen werd. is het dit seizoen – met winst in Varese en Luzern – Nieuw-Zeeland dat de klok slaat. Ook Zwitserland is sterk (tweemaal zilver) met de come-back van het kwartet dat bij de Spelen in Londen vijfde werd. Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië zijn de landen die vooralsnog vlak achter deze drie zaten, maar wellicht dat zij daar nu verandering in gaan brengen.
De Nederlandse vier kende een valse seizoenstart met een dramatische race bij de eerste Wereldbeker, maar bondscoach Jeroen Spaans lijkt het daarna goed op de rit te hebben gekregen met finaleplekken bij het EK en Luzern. De stap naar de medailles is vooralsnog (te) groot. Een finaleplaats moet echter haalbaar zijn.

Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland, 2. Denemarken, 3. Zwitserland , 6. Nederland (Pijs/Van Gennep/Heijbrock/Van den Ende) 
W4x

Velen zeggen dat de Holland Acht het vlaggenschip van de roeibond is, maar gezien de resultaten van dit seizoen voert de vrouwen dubbelvier eerder de Nederlandse vloot aan. Bij de EK eindigde het kwartet keurig in het kielzog van de ongenaakbare Duitsers en in Luzern was na een naar eigen zeggen rampzalige eerste duizend meter, brons het resultaat. Maar de concurrentie is stevig. Het ervaren viertal van Australië was in Luzern nog te sterk en in Varese maakten de Verenigde Staten en Polen indruk. Nieuw-Zeeland en China zijn outsiders voor eremetaal. NLroei denk dat een medaille er zeker in kan zitten voor Nederland. Zilver achter Duitsland lijkt het hoogst haalbare, maar ook reëel.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Nederland (Beukers/Achterberg/Janssen/Bouw), 3. Australië 

M4x
Bij de dubbelvieren is veel mogelijk. Duitsland won weliswaar de laatste krachtmeting voor Nieuw-Zeeland, Estland en Rusland, maar in Varese was Groot-Brittannië het sterkst. Laatstgenoemde ploeg is ook nog eens versterkt met de sterke Charles Cousins en zal in Aiguebelette dus op oorlogssterkte zijn. Regerend wereldkampioen is Oekraïne dat dit seizoen enkel bij de EK aan de start verscheen en toen met zilver genoegen moest nemen achter het verrassende Rusland. Goede outsiders zijn Canada (brons in Varese) en Italië.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Duitsland, 3. Oekraïne


W8+
Wie gokt op een gouden medaille voor Amerika zal er weinig geld voor terug krijgen. De acht is al jaren ongeslagen en zal dat vermoedelijk ook in Aiguebelette blijven. De enige boot die enigszins in het spoor kan blijven, is waarschijnlijk die van Canada, bij absentie van de Amerikanen winnaars van Luzern. Verrassend was in Luzern de tweede plek van Nieuw-Zeeland, waarin ook de sterke twee-zonder (Prendergast/Gowler) zit.
De eerste vijf plaatsen geven recht op olympische kwalificatie en dat wordt dringen. Nederland roeide bij de EK uitstekend, maar zakte ver weg in Luzern (vijfde), zeker als je bedenkt dat Rusland (winst EK) en China er nu bijkomen. Daarnaast zal het dubbel starten van Hogerwerf en Van Rooijen vermoedelijk ook niet bevorderlijk zijn voor een topprestatie in de acht.
Voorspelling: 1. Verenigde Staten, 2. Canada, 3. Nieuw-Zeeland, 7. Nederland (Lanz/Souwer/Van Dorp/Van Veen/Jorritsma/Belderbos/Hogerwerf/Van Rooijen/Noort)
M8+

Ook hier zal het dringen worden voor olympische kwalificatie. Daarnaast maakt iedereen zich op voor een spannende tweestrijd tussen Duitsland en Groot-Brittannië. Dit seizoen staat het 2-1 voor de Britten en ze hebben voor dit WK ook nog eens versterking gekregen van Oxford-roeier Constantine Louloudis die tijdens het seizoen druk was met examens. Het zal de doorslag geven voor de winst verwachten wij.
Daarachter is van alles mogelijk. De jonge Nieuw-Zeelandse acht maakte indruk in Luzern door Nederland net van een medaille af te houden. Maar ook met de Verenigde Staten (brons Varese) moet rekening gehouden worden en Polen en Australië kunnen verrassen. .Rusland maakte indruk bij de EK met brons maar kwamen daarna niet meer in actie. NLroei verwacht dat Nederland te kort komt voor olympische kwalificatie.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Duitsland, 3. Nieuw-Zeeland, 6. Nederland (Uittenbogaard/Meylink/Hendriks/Röell/Siegelaar/Wieten/Versluis/Lücken/Wiersum)
LW4x

Nederland heeft in deze niet-olympische bootklasse een wereldtitel te verdedigen. Maaike Head en Ilse Paulis zitten nu in de dubbeltwee, maar er is een sterk kwartet over. Genoeg voor de wereldtitel zal het vermoedelijk niet zijn. Australië heeft voor driekwart dezelfde ploeg als die vorig jaar het zilver pakte en toen dicht in de buurt zat. Ook Groot-Brittannië en Duitsland hebben een brede selectie lichte vrouwen en brengen dus ook sterke bemanningen op het water. Let ook op China want dat heeft sterke namen geselecteerd. De signalen over de snelheid zijn echter goed, dus NLroei zet in op brons.
Voorspelling: 1. Australië, 2. Duitsland, 3. Nederland (Kraaijkamp/Schonk/Wörner/Frenken)