Duitse rel: opgedrongen Empacher

Kort

Europees kampioen bij de junioren, Moritz Wolff, kwam in de problemen door de boot waarin hij roeit. Volgens zijn vereniging Berliner Ruder-Club e.V. dwingt de Duitse roeibond hem bij aankomende wereldkampioenschappen in Racice in een Empacherboot te varen, terwijl hij Filippi verkiest en daar al jaren mee roeit.

De club uit de hoofdstad stelt in een persbericht dat dit komt vanwege contractuele verplichtingen tussen de Duitse bootsbouwer Empacher en de Duitse roeibond. Dat geen uitzondering kan worden gemaakt, zou komen omdat de roeibond van mening is dat Wolff niet slechter af zou zijn in een Empacher-boot. Iets wat Wolff, zijn coach en roeiclub uiteraard betwisten. Zij menen dat ‘iedereen de reikwijdte van dit besluit kan bedenken omdat het maanden duurt voordat een roeier goed gewend is aan een nieuwe boot’. Met hun statement hopen zij dat de roeibond terugkomt van het besluit. Volgens insiders is dat tot op dit moment nog niet gebeurd.

Centralisatie
De bond krijgt in het bericht nog een andere veeg uit de pan. De Berlijnse club meent dat het centraliseren van het Duitse toproeien het doel voorbij schiet. De pas 18-jarige Wolff moet volgens de regels volgend jaar naar Hamburg verhuizen om kans te maken op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, iets wat Wolff met zijn ouders nu met de nodige tegenzin ook van plan is. Volgens de Berliner Ruder-Club is het niet te begrijpen hoe het Duitse roeien omgaat met atleten die nog niet in staat zijn via de sport geld te verdienen. Wolff neemt het over twee weken bij het WK wederom op tegen de Amerikaan Dean Clark die hem vorig jaar nog te snel af was. Clark won toen goud, Wolff het zilver.